latinica  ћирилица
08/07/2015 |  16:15 | Autor: RTS

SB UN: Rezolucija nije usvojena, Rusija uložila veto (VIDEO)

Rusija uložila veto na britanski prijedlog rezolucije o Srebrenici. Kinezi uzdržani. SAD: Ruski veto je još jedna mrlja na reputaciji Savjeta bezbjednosti. Ruski ambasador je prijedlog rezolucije nazvao "politički motivisanim i kontraproduktivnim".
Rusija uložila veto na britanski prijedlog - Foto: RTS
Rusija uložila veto na britanski prijedlogFoto: RTS

17.25 Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da Rusija nije dozvolila da se eventualnim donošenjem rezolucije , koju je Velika Britanija predložila, ovdje problematizuje situacija i pojačaju podjele unutar Bosne i Hercegovine. 

17.20 - Veliki dan za Srbiju, spriječeno bacanje ljage na cijeli srpski narod, rekao predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

16.50 - Rusija uložila veto na britanski prijedlog. Američka ambasadorka Samanta Pauer, ruski veto nazvala "novom mrljom na reputaciji Savjeta bezbjednosti".Ruski ambasador je prijedlog rezolucije nazvao "politički motivisanim i kontraproduktivnim".

16.43 Prilikom glasanja o rezoluciji bilo je deset glasova za. Rusija je bila protiv, a četiri su bila suzdržana

16.40 - Kina predložila da se nastave konsultacije dok se ne pronađe zajednički jezik u vezi rezolucije o Srebrenici. 

16.37 - Britanski nacrt nije konstruktivan i izaziva sukobe, optužuje samo jedan narod. Takav pristup nije legitiman i ne služi napretku u BiH, rekao je Čurkin.

- Ovaj dokument neće pomoći postizanju mira, dodao je on

16.35 - Počinje glasanje o prijedlogu rezolucije. Ruski ambasador Vitalij Čurkin predložio minut ćutanja za žrtve Srebrenice. 

16.22 - Poslije Elijasona, Savjetu se, putem video linka iz Ženeve, obraća šef UN za Ljudska prava, princ Zaid.

16.07 - Počinje sjednica Savjeta bezbjednosti. Prije početka sednice razgovarali ambasadori SAD i Rusije, Vitalij Čurkin i Samanta Pauer. Sjednica počela izlaganjem zamjenika šefa UN Јana Elijasona.

Britanski prijedlog rezolucije o Srebrenici, po četvrti put za posljednja 24 časa, našao se na dnevnom redu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, ali još uvijek nije poznato da li će se ambasadori država članica, zbog udaljenih stavova Rusije i Britanije, izjašnjavati o tom dokumentu.

Zamjenik ministra inostranih poslova Ruske Federacije Genadij Gatilov izjavio je da Rusija i ostale stalne članice Savjeta bezbjednosti pokušavaju da naprave "kompromisni tekst" rezolucije o Srebrenici.