latinica  ћирилица
08/07/2015 |  19:09 | Autor: Agencije

Angela Merkel u Beogradu

Podržavamo reforme u Srbiji, koje su pokazale prve pozitivne rezultate, poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel u Beogradu.
Angela Merkel u Beogradu - Foto: TANЈUG
Angela Merkel u BeograduFoto: TANЈUG

Merkelova predstavlja najznačajnijeg gosta, rekao je premijer Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Vučić se zahvalio Merkelovoj na doprinosu politici mira.

Premijer Vučić je rekao da su odnosi Srbije i Njemačke sve bolji. "Mi ne tražimo od Njemačke novac već pomoć u znanju, želimo da budemo marljivi kao i Nijemci", naglasio je Vučić.

Angela Merkel u Beogradu

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je da se Srbija nalazi pred velikim izazovom zbog problema migranata.

Ona je navela da se i u EU vodi diskusija o tome, ali da zbog talasa izbjeglica niko ne bi trebalo da diže zidove.

"Trenutni režim koji imamao u Evropi više ne funkcionše", rekla je Merkelova.

Ona je navela da najveći broj migranata stiže u Srbiju preko Grčke iz Sirije i dodala da je Srbija postala tranzitna zemlja.

"I u EU se vodi diskusija o tome, nikog nećemo da ostavimo samog",rekla je Merkelova.

Ona je navela da preveliki teret pada na male zemlje kao što su Srbija i Mađarska koja ima 60.000 migranata kojoj je potrebna pomoć.

Premijer Srbije izjavio je da Srbija zbog migranata neće podizati zidove jer to nije rješenje.

"Razgovarao sam sa mađarskim premijerom i nisam uspio da ga ubijedim oko podizanja zida", rekao je Vučić i ukazao da je važno da se zajednički i preventivno radi na ovom problemu.

Srbija je, kako je rekao, napravila centar za prihvatanje migranata i to je važna vijest.

"Tretiramo ih dobro, sudeći prema svim izvještajima UNHCR-a. Oni su se izjasnili da Srbiju smatraju kao najbolju zemlju domaćina", rekao je Vučić i naveo da su migranti tretirani u skladu sa svim međunarodnim obavezama.

Prema njegovim riječima, i za rješavanje tog problema potrebna je pomoć Njemačke i EU.

Njemačka kancelarka u Beograd dolazi iz Tirane, gdje se sastala sa albanskim premijerom Edijem Ramom i predsjednikom Bujarom Nišanijem,a sutra putuje u Sarajevo, gdje će razgovarati s članovima Predsjedništva BiH.

Njemački kancelar Angela Merkel uvjerila je zemlje Balkana da neće biti vještačkog odgađanja u njihovom pokušaju da se pridruže Evropskoj uniji jer je u interesu bloka da ih primi.

"Mogu da vam kažem da je u našem vlastitom interesu da ispunimo naše obećanje u vezi sa evropskom perspektivom zemalja zapadnog Balkana i da tu perspektivu realizujemo, jer se to tiče kredibiliteta EU", rekla je Merkelova.

Merkelova je rekla da se stvari moraju rješavati korak po korak. "Želim da kažem da će sve ovo funkcionisati samo ako imamo evropsku perspektivu za zemlje zapadnog Balkana, ne samo na papiru, već i u realnosti", rekla je ona.(SRNA/Tanjug)