latinica  ћирилица
08/07/2015 |  19:24 | Autor: TANЈUG

SPS: Rezolucija nije vodila pomirenju u regionu

Britanski prijedlog rezolucije o Srebrenici nije bio suštinsko i kompromisno rješenje koje bi vodilo ka nastavku iskrenog pomirenja u regionu, i zato je dobro što nije usvojena, izjavio je danas funkcioner Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Milićević je, u izjavi Tanjugu, istakao da pomirenje ne može da dođe na novim podjelama, tenzijama i nerazumjevanjem. "Akcenat mora i treba da bude na kulturi pomirenja, poštovanja i međusobnog uvažavanja, ali i na uravnoteženom pristupu kada govorimo o svim žrtvama", rekao je Milićević.

On je dodao da britanska rezolucija o Srebrenici nije na pravi način cijenila konstruktivan doprinos Srbije procesu stabilizacije u regionu.

Milićević je podsjetio da je srpski parlament jedini u regionu koji je osudio zločine nad drugim narodom, dok je srpsko pravosuđe istovremeno procesuiralo brojne odgovorne za događaje u Srebrenici.

"Srbija je mnogo puta do sada pokazala svoju posvećenost u borbi za osudu i sankcionisanje svih zločina. Srbija želi, i to je pokazala, mir, stabilnost, dobrosusjedske odnose, saradnju i prosperitet u regionu", rekao je Milićević.

Kako je istakao Socijalistička partija Srbije u potpunosti podržava spremnost predsjednika Vlade Srbije da ode na obilježavanje 20 godina Srebrenice.

"Srbija želi kroz razgovor i dijalog da rješava sva otvorena pitanja, ukoliko ona postoje, ali isto tako Srbija neće dozvoliti da je bilo ko ponižava. SPS daje punu podršku Vladi Srbije u odbrani nacionalnih i državnih interesa, jer samo Srbija koja brani svoje nacionalne i državne interese može da bude jaka, poštovana i uvažavana", rekao je Milićević.