latinica  ћирилица
04/08/2015 |  20:28 | Autor: SRNA

Savanović: Progon i ubistva Srba, necivilizacijski čin

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da je progon Srba iz Hrvatske necivilizacijski čin države primjeren ustaškim metodama iz 1941. godine.

Savanović je ubijanje i protjerivanje Srba u akciji "Oluja", koje je bilo povod za današnje prvo državno obilježavanje Dana sjećanja na stradanje i progon Srba, nazvao "idiotskim činom i ideologijom koja nema mjesta u civilizovanom i razvijenom svijetu".

Za današnju paradu u Zagrebu, on je rekao da je nehuman čin koji ne priznaju razvijene i civilizovane zemlje.

"Oni slave progon, protjerivanje, ubijanje i uništavanje, to je razmišljanje neshvatljivo za zdrav razum", ocijenio je Savanović.

Vulin: Ovo će zauvjek biti datum sjećanja

Državno obilježavanje Dana sjećanja na stradanje i progon Srba dvije decenije nakon pogroma u "Oluji", koje danas prvi put zajednički organizuju Republika Srpska i Srbija, dio je važnih datuma iz zajedničke istorije koja ne prijeti nikome, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin.

"Od sada, pa dok god ima srpske države, 4. i 5. avgust biće Dan sećanja na svako stradanje Srba od kako ih je bilo, na svako proterivanje, na svaku jamu i na svaku nesreću", rekao je Vulin, koji prisustvuje obilježavanju Dana sjećanja koje se održava u Sremskoj Rači.

"`Oluja` se desila, mi nećemo okrenuti glavu od toga i nikada nećemo prestati da tražimo odgovornost za 250.000 protjeranih, za dve hiljade ubijenih. Nikada nećemo prestati da se sjećamo i da govorimo istinu", rekao je Vulin.

"Ne možemo da zaboravimo, zbog naše dece i naše budućnosti, ne smemo dozvoliti da se ikada ponovi zlo koje je učinjeno srpskom narodu", poručio je Vulin.

On je osudio zabranu zvaničnog Sarajeva da se oda pošta srpskim žrtvama i to je nazvao "teškim teretom na licu Sarajeva".

"Zašto Sarajevo nije dozvolilo da i Srbi dobiju svoje parče kaldrme i da tog jednog jedinog dana, u jednom deliću vremena, kažu da im je teško, da imaju svoje žrtve, da znaju imena tih žrtva, da traže od njih, ako ne da plaču sa njima, bar da razumeju kad Srbi plaču?", upitao je Vulin.