latinica  ћирилица
30/04/2024 |  08:58 | Autor: SRNA

Marković: Rezolucija ne može biti pravni osnov za ukidanje Republike Srpske

Sporna rezolucija o Srebrenici koja bi se trebala naći pred Generalnom skupštinom UN ne može biti pravno obavezujuća niti može predstavljati pravni osnov za ukidanje Republike Srpske, ocijenio je za Srnu profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković.
Goran Marković -
Goran Marković

- Unutrašnje uređenje BiH može se mijenjati samo donošenjem novog ustava, pa čak i više od toga, promjenom ključnih dijelova mirovnog sporazuma kao akta međunarodnog prava ili donošenjem potpuno novog takvog akta - pojasnio je Marković.

Komentarišući izjavu američkog profesora međunarodnog prava i prvog agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Frensisa Bojla, koji je izjavio da rezoluciju o Srebrenici treba koristiti da se "riješe Republike Srpske", Marković je istakao da nije jasno kako se donošenje jedne rezolucije može smatrati pravnim osnovom ukidanja Republike Srpske.

- Nije jasno ni kako bi rezolucija mogla biti pravno obavezujuća za UN niti šta bi konkretno ta pravna obaveznost značila - rekao je Marković, koji je i dekan Pravnog fakulteta.

Profesor međunarodnog prava sa Harvarda i prvi agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Frensis Bojl izjavio je da rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN "treba koristiti za promociju interesa BiH" i da se riješe Republike Srpske koju je nazvao "genocidnom tvorevinom".

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte. Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici niti na bilo kom drugom mjestu.