latinica  ћирилица
23/08/2015 |  09:34 | Autor: Politika

Stabilno, ali povećani bezbjednosni rizici zbog migranata

Predsjednik Odbora za kontrolu službi bezbjednosti Skupštine Srbije Momir Stojanović rekao je da je bezbjednosna situacija u Srbiji stabilna, ali da se bezbjednosni izazovi, rizici i prijetnje povećavaju iz dana u dan zbog sve većeg priliva migranata sa Bliskog istoka i sjevera Afrike.
Migranti u Preševu - Foto: TANЈUG
Migranti u PreševuFoto: TANЈUG

Stojanović je rekao da se plaši da je u toku velika seoba naroda i promjena demografske strukture u velikom broju zemalja i ukazao da veliki i poseban problem predstavlja nepoštivanje važećih zakona o azilantima, po kojima su oni dužni da se u roku od tri dana jave odgovarajućim prihvatnim centrima, što uglavnom izbjegavaju i ostaju prepušteni sami sebi.

- To donosi potencijalnu opasnost od mogućih kriminalnih aktivnosti pojedinaca među migrantima u narednom periodu, posebno kada im bude ponestalo novca - rekao je Stojanović.

Smatra da se, iako EU kritikuje postupak Mađarske zbog žičane ograde, na tu odluku u Briselu, ipak, blagonaklono gleda zbog smanjenog pritiska na zemlje EU, što povećava potencijalne rizike u samoj Srbiji.

Kada je riječ o prijetnjama Islamske države Srbiji, Stojanović navodi da trenutno, prema svim pokazateljima, ID ne predstavlja prijetnju po bezbjednost zemlje, ali da mnogi neodgovorni naslovi u srpskim medijima o svakodnevnim terorističkim aktima "provociraju i prizivaju" takvu mogućnost.

- Nama taj senzacionalizam jednostavno ne treba. Danas se sa velikom sigurnošću govori o broju onih koji su sa ovih i susjednih prostora učestvovali u ratnim sukobima u svijetu. Zna se da je oko 350 osoba sa teritorije Kosova i Metohije bilo na ratištima, da je u ratnim sukobima bilo angažovano stotinak lica iz Raške oblasti, da je iz BiH oko 400 ljudi bilo ili je i sada tamo gdje su najveća žarišta - upozorio je Stojanović.

On ukazuje da opasnost predstavljaju i vehabije čiji broj nikada nije utvrđen ni u Srbiji, ni u zemljama u okruženju, i dodaje da je neophodno formirati jedinstvenu bazu podataka na nacionalnom nivou čiji bi korisnici bili agencije, službe bezbjednosti, policija i pravosudni organi.

- Kao odgovor na ove prijetnje, Srbija treba da na strateško-doktrinarnom nivou donese nekoliko veoma važnih dokumenata u ovoj oblasti, strategiju borbe protiv terorizma, akcione planove, doktrine i dugoročne programe razvoja, kao i izmjenu nekih zakonskih regulativa koje opredjeljuju rad institucija u sektoru bezbjednosti zemlje - naveo je Stojanović.