latinica  ћирилица
23/08/2015 |  14:51 | Autor: SRNA

Obilježen Dan ustanka naroda dobojskog kraja

U Memorijalnom kompleksu gradskog parka u Doboju danas su, povodom Dana ustanka naroda dobojskog kraja, položeni vijenci i odata počast poginulim borcima i civilima u Drugom svjetskom ratu.
Doboj - položeni vijenci - Foto: SRNA
Doboj - položeni vijenciFoto: SRNA

Ustanički oslobodilački odredi su u noći između 23. i 24. avgusta 1941. godine iz ozrenskog mjesta Preslica krenuli u pravcu Maglaja, Gračanice i Doboja, rekao je predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Doboj Bogdan Nikolić.

- Ustanici sa područja Vučijaka, Trebave, Krnjina i Ozrena uništili su fašistička skladišta naoružanja, vojne opreme i avionskih bombi, smještena u dobojskim naseljima Usora i Bare - rekao je Nikolić, podsjetivši da se u to vrijeme radilo o najvećoj diverziji u pokorenoj Evropi.

Prema njegovim riječima, uslijedila je odmazda nad 111 ustanika, od kojih je 110 Srba, koje je ustaški prijeki sud u Doboju u septembru 1941. godine osudio na smrt i strijeljao.

Poslanik u NSRS Slavko Gligorić rekao je da današnji datum ima svoju veličinu jer jr riječ o slobodarskom duhu i istorijskoj borbi ustanika sa područja Doboja, koji su 1941. godine krenuli u oslobađanja ovih krajeva od neprijatelja.

Predsjednik Skupštine opštine Doboja Esmin Mahmutović rekao je da je riječ o nastavku obilježavanja značajnih istorijskih datuma, u namjeri da se otrgnu od zaborava.

Član Gradskog odbora SP Doboj Vedran Gligorić podsjetio da je područje Doboja u to vrijeme bilo među jedinim slobodarskim krajevima u čitavoj pokorenoj Evropi.

Vijence su položile delegacije grada Doboja, dobojskog Udruženja antifašista i boraca NOR-a, gradski odbori SP-a i SDP-a, Udruženja antifašista opštine Gračanica, te Društvo "Јosip Broz Tito".

Dan ustanka obilježen je juče polaganjem vijenaca na partizanskom spomeniku na Brezicima na Ozrenu i Osječanima na Trebavi.

Nakon Doboja, počast svim borcima i civilima poginulim u Drugom svjetskom ratu biće odata i kod spomen-obilježja na Preslici.