latinica  ћирилица
28/09/2015 |  10:21 | Autor: Agencije

Putin i Obama o sirijskoj krizi

Predsednici Sjedinjenih Država i Rusije Barak Obama i Vladimir Putin sastaju se danas u Njujorku,tema njihovog razgovora - sirijska kriza zasigurno će biti u žiži svjetskog interesovanja. Sastanak dvojice državnika događa se na margini zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

 Svjetske agencije izvještavaju da djeluje kao da je Rusija preuzela inicijativu u međunarodnim naporima za okončanje rata u Siriji, dok Vašington osmišljava novu strategiju za okončanje sukoba u koje se Francuska uključila bombardovanjem položaja ekstremista Islamske države.

Putin je gostujući u nedjeljnom intervju u emisiji “60 minuta“ na američkoj televiziji CBS rekao da bi Rusija podržala platformu za zajedničku borbu protiv terorista u Siriji.

 Dvojica predsjednika u Njujorku razgovaraju u trenutku pojačane napetosti između Rusije i zapada zbog ruske aneksije ukrajinskog polusotrva Krim i podrške proruskim separatistima koji se bore protiv snaga ukrajinske vojske.

Istovremeno, BBC je iznio očekivanja da će britanski premijer Dejvid Kameron omekšati svoj stav prema aktuelnom sirijskom predsjedniku Bašaru Al Asadu.

Kameron bi na godišnjem sastanku Generalne skupštine UN trebalo da poruči da je saglasan da Asad privremeno ostane na vlasti i to na čelu prelazne vlade.

On je prethodno, uz Baraka Obamu i francuskog predsjednika Fransoa Olanda tražio da kao uslov mirovnog sporazuma Asad bude uklonjen sa vlasti, što je nailazilo na konstatnto odbijanje ruskog predsjednika Putina.

U međuvremenu, iranski predsjednik Hasan Rohani - ključni regionalni saveznik predsjednika Asada - rekao je da vlada u Damasku ne može biti oslabljena ako militanti Islamske države budu poraženi.

Evropski zvaničnici intenzivirali su pozive za diplomatsko rješenje krize u Siriji zbog masovne izbjegličke krize u Evropi.

Dodatni uzrok žurbe je i pojačano vojno prisustvo ruske vojske u Siriji koja podržava režim Bašara Al Asada. Istovremeno, Irak je u nedjelju saopštio da je potpisao sporazum o saradnji u oblasti bezbjednosti i razmjene podataka sa Rusijom, Iranom i Sirijom, čija je svrha borba protiv ekstremista Islamske države.

DŽon Keri, američki državni sekretar, rekao je da napori nisu još koordinisani i da su SAD zabrinute za to kako će se dalje napredovati.