latinica  ћирилица
28/09/2015 |  14:31 | Autor: TANЈUG

Čistka u grupaciji Folksvagen, istraga protiv Vinterkorna

Njemačka automobilska kompanija "Folksvagen" suspendovala je direktore svojih ključnih brendova "audija" i "poršea" zadužene za sektor istraživanja i razvoja, saopštili su neimenovani izvori upoznati sa situacijom. Njemački tužioci počeli istragu protiv bivšeg direktora "Folksvagena" Martina Vinterkorna.
Afera "Folksfagen" - Foto: AP
Afera "Folksfagen"Foto: AP

Nadzorni odbor "Folksvagena" je prošlog petka odlučio da suspenduje pojedine zaposlene (ne navodeći njihova imena) dok ne budu razjašnjeni detalji oko skandala sa lažiranjem podataka o emisiji štetnih gasova, javlja Rojters, prenosi Tanjug.

Akcije "Folksvagena" su, kako izvještava AFP, jutros nastavile da padaju na Frankfurtskoj berzi potonuvši 6,6 odsto, na 100,20 evra.

U međuvremenu, njemački tužioci počeli su istragu protiv bivšeg direktora "Folksvagena" Martina Vinterkorna. Iz kancelarije tužioca saopšteno je da će se istraga fokusirati na navode da je bilo prevara u prodaji automobila koji su umiješani u skandal sa emisijom gasova.

Britanska agencija je prošlog četvrtka javila da će "Folksvagen" otpustiti vodeće ljude u kompaniji, u okviru nastojanja da se oporavi od skandala.

Nadzorni odbor je u petak imenovao Matijasa Milera, šefa "Poršea", za novog generalnog direktora kompanije, nakon odlaska sa te funkcije Martina Vinterkorna.

"Matijas Miler ima jake strateške, korporativne i društvene kvalitete", rekao je aktuelni predsjednik "Folksvagena" Berthold Huber na prošlonedjeljnoj konferenciji za novinare, prenosi Rojters.