latinica  ћирилица
28/09/2015 |  14:33 | Autor: RTRS

EU traži od Turske da otvori centre za prihvat izbjeglica

Turska ne želi na svojoj teritoriji da otvori centre za prihvat i registraciju migranata kako traži Evropska unija, rekao je turski premijer Ahmet Davutoglu.
Ahmet Davutoglu        (Foto: sol.org.tr) -
Ahmet Davutoglu (Foto: sol.org.tr)

"Rekli smo Evropljanima da u Turskoj neće biti prihvatnih centara", rekao je Davutoglu u razgovoru za dnevni list Hurijet na marginama Generalne skupštine UN-a.

Uspostava takvih centara "neprihvatljiva" je i "nehumana", rekao je.

Čelnici EU-a dogovorili su na vanrednom summitu u srijedu da će pojačati zaštitu svojih spoljnih granica zbog velikog priliva migranata, a kao ključnu mjeru predviđeli su uspostavu centara za prihvat i registraciju migranata u Italiji i Grčkoj, tzv. "hot spotove".

Obećali su takođe milijardu evra dodatne pomoći UNHCR-u i Svjetskom programu za hranu  kako bi pomogli zemljama u sirijskom okruženju.

Davutoglu je odbacio mogućnost da njegova zemlja koristi tu pomoć. "Ne želimo da je prihvatimo", bio je odlučan.

Turski premijer ponovno se zauzeo za uspostavu "sigurne zone" duž tursko-sirijske granice kako bi se sirijske izbjeglice moglo smjestiti na svojoj  teritoriji, što Zapad ne želi.

"Ako se sektor od Azaza do Јarablusa očisti (od džihadista Islamske države), možemo podići tri grada koji bi mogli primiti po 100.000 ljudi", rekao je. "Vi (Evropljani) mogli biste snositi troškove za to, a mi bismo ih mogli sagraditi", dodao je.

Turska je službeno primila 2,2 miliona Sirijaca od početka građanskog rata u toj zemlji i na to potrošila 6,6 milijardi evra.

Davutoglu je takođe rekao da će Turska s Njemačkom uspostaviti "radnu grupu" radi rješavanja migracijske krize.