latinica  ћирилица
28/09/2015 |  16:24 | Autor: TANЈUG

Da li je sastanak Putina i Obame ispravna odluka?

Američki i ruski predsjednici Barak Obama i Vladimir Putin, sastaće se danas u Njujorku na marginama Generalne skupštine UN, a američki mediji ukazuju da je uprkos razmimoilaženjima sastanak ispravna odluka i mogućnost da dvije strane vide da li mogu da sarađuju na prevezilaženju krize u Siriji i Ukrajini.
Barak Obama i Vladimir Putin - Foto: AP
Barak Obama i Vladimir PutinFoto: AP

Spoljnopolitička razmimoilaženja između SAD i Rusije tolika su da dvije strane uoči sastanka nisu mogle ni da iznesu zajednički stav o tome šta će biti glavna tema odnosno cilj sastanka, ukazuje AP.

"Bijela kuća je saopštila da će se usredsrediti na Ukrajinu i na to da Moskvu pridobije da poštuje krihki mirovni plan. Kremlj je rekao da će o Ukrajini biti riječi samo ako bude vremena, dok će glavna tema razgovora biti Sirija i borba protiv Islamske države", prenosi AP.

Agencija, međutim, ukazuje da uprkos tome što nema mnogo znakova prodora na bilo kom frontu, američki funkcioneri insistiraju da je sastanak dvojice lidera vrijedan truda, i navodi riječi Samante Pauel, američke ambasadorke pri UN da "predsednk Obama vjeruje da bi bilo neodgovorno propustiti priliku kada se dvojica lidera nalaze u istom gradu da vide da li može biti učinjen napredak."

Uoči sastanka Putin i i Obama će danas prije podne imati priliku da iznesu svoje stavove svjetskim liderima okupljenim na generalnoj debati Generalne skupštine UN, podsjeća AP.

Obama će kako se očekuje naglasiti potrebu političkog rješenja građanskog rata u Siriji uključujući smjenu ruskog saveznika predsjednika Bašara al Asada, dok će Putin tvrditi da je Asadova vojska najsposobnija snaga za borbu protiv Islamske države i da je zato treba ojačati, navodi američka agencija.

"Njihovi odnosi su hladniji nego ikad," piše povodom predstojećeg sastanka "Vašington post", po kome Rusija koristi "avet Islamske države ISIL da podrži diktatora Bašara al Asada i rasporedi stotine vojnika, 28 lovaca, helikoptera, tenkova i artiljeriju u Siriji.

List podsjeća da je uoči satanka Putin u emisiji "60 minuta" ismijavao američke napore da naoružaju pobunjenike u Sirji.

Vašingtonski dnevnik navodi da su američki funkcioneri nesigurni u pogledu Putinove strategije za Siriju i kako da na nju odgovore a da je želja predsjednika Obame da lično dobije razjašnjenje prijedloga.

"Njujork tajms" u uvodniku ocjenjuje da je sastanak sa Putinom ispravna odluka.

Koliko god da mu se to ne dopadalo, predsjednik Obama nema izbora nego da pokuša da sarađuje sa predsjednikom Vladimirom Putinom ukoliko hoće da okonča debakl u Sirji, baš kao što nema izbora nego da radi sa Rusijom na postizanju dogovora o Iranu, ocjenjuje list.

"Otuda je sastanak dvojice predsjednika na relativno neutralnom terenu u Generalnoj skupštini UN ispravna stvar."

Putin, kako dodaje "Njujork tajms", možda samo pokušava da bude u centru pažnje.

"Međutim najsigurniji način da Obama to otkrije je da sjedne sa njim i vidi da li Rusija i Amerika mogu da učine nešto zajedno za Siriju," zaključuje list.