latinica  ћирилица
29/09/2015 |  16:12 | Autor: RTRS

Kostajnica: Preduzeće "Forest"-a proširuje proizvodnju (VIDEO)

U Kostajnici je danas otvoren novi proizvodni pogon, preduzeća za preradu drveta "Foresta". Projekat je vrijedan dva miliona maraka, a novac je obezbijeđen kreditom Investiciono-razvojne banke.
Fabrika - Foto: RTRS
FabrikaFoto: RTRS

U preduzeću Foresta, danas radi 86 radnika, koji su nakon prošlogodišnjih poplava s rukovodstvom ovog preduzeća, uspjeli da prevaziću sve nedaće i omoguće normalan rad.

- Znači mi mnogo. Od toga živimo, od plate moje i ženine. Plata je redovna, rekao je Zoran Dejanović, radnik "Fopreste".

Na pomolu je 40 novih zaposlenih, ako rukovodstvo uspije obezbijediti sirovinu. Novi proizvodni pogon obuhvata površinu od 3.600 kvadratnih metara, a vrijednost investicije je dva miliona maraka.

- Ova investicija je proširenje dosadašnje proizvodnje. Ovo je jedna od najsavremenijih tehnologija u izradi plemenitih furnira i lamela. Imamo obezbjeđeno tržište, obezbjeđen plasman, rekao je Svetozar Stanisavljević, vlasnik preduzeća "Foresta" Kostajnica.

Novi proizvodni pogon Foresta otvorio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je istakao da je ovo preduzeće nesumnjiv resurs za Republiku Srpsku, te da je nakon prošlogodišnjih poplava Vlada Srpske obezbijedila 850.000 maraka za regulaciju toka rječice Tavije, a putevi Republike Srpske za izgradnju mosta.

Preduzeće Foresta iz Kostajnice 80 odsto svojih proizvoda izvozi u zemlje od Portugala i Španije do Kine i Јapana, a novom tehnologijom ova firma će postići znatno bolji kvalitet i kapacitet svojih proizvoda.