latinica  ћирилица
30/09/2015 |  10:12 | Autor: SRNA

Košarac: Zbog nelogičnosti u prijedlogu zakona, moguće amandmansko djelovanje

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, ocijenio je da u Prijedlogu zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika, kojeg je utvrdio Savjet ministara BiH, ima nelogičnosti u dijelu koji se odnosi na praznike pravoslavnih vjernika.
Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Staša Košarac - Foto: SRNA
Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Staša KošaracFoto: SRNA

Komentarišući ovaj prijedlog zakona, prema kome su kao neradni dani za pravoslavne vjernike određeni Božić, Sveti Arhiđakon Stefan, Duhovi, Veliki petak i Vaskrs, Košarac je najavio mogućnost amandmanskog djelovanja s ciljem izmjene ovog dijela zakona.

"Svjestan sam činjenice da je Sredoje Nović, ministar civilnih poslova u prethodnom sazivu Savjeta ministara BiH, uz konsultacije sa zvaničnicima Srpske pravoslavne crkve, predložio iste praznike kao neradne dane za pravoslavne vjernike. Duboko poštujući stavove Srpske pravoslavne crkve i cijeneći rad gospodina Novića, vjerujem da postoje ozbiljni razlozi zbog kojih bi ovaj dio Prijedloga zakona trebalo promijeniti", rekao je Košarac.

On smatra da je pogrešno Stefandan, koji se obilježava 9. januara, proglašavati neradnim danom iz vjerskih razloga, pogotovo u trenutku kada Republika Srpska pred Ustavnim sudom BiH argumentovano dokazuje da je riječ o datumu koji se slavi kao sekularni, odnosno državni praznik.

"Taj datum se u Republici Srpskoj proslavlja kao Dan Republike, dan kada je Republika Srpska institucionalno stvorena. Za sve nas iz Republike Srpske to je državni praznik i neradni dan, zbog čega 9. januar nije potrebno uvrštavati u Zakon o vjerskim praznicima na nivou BiH. Mi u Republici Srpskoj tog dana slavimo rođendan Republike i taj dan je po tom osnovu za nas, svakako, neradni", objasnio je Košarac.

On je izrazio čuđenje zbog činjenice da su ministri iz SDS-a u Savjetu ministara BiH, pristajući na ovakav Prijedlog zakona, aktuelizovali svrstavanje 9. januara u kategoriju vjerskih praznika.

"SDS-ovi poslanici u prošlom mandatu bili su protiv ovako predloženog zakona, a sada ga vraćaju u igru i to u trenutku kada Bakir Izetbegović pokušava da ospori Dan Republike, nastojeći time da potkopa državnost Republike Srpske. U najmanju je ruku čudno da Savjet ministara BiH utvrđuje ovakav Prijedlog zakona istoga dana kada je u Ustavnom sudu BiH počela rasprava o Izetbegovićevoj predstavci. Uvjeren sam da to nije slučajno", upozorio je Košarac.

On smatra da je pravoslavnim vjernicima zakonom potrebno omogućiti da slobodan dan uzmu kako bi proslavili porodičnu krsnu slavu.

"Ako muslimani po ovom zakonu imaju mogućnost izbora, takvu mogućnost treba da imaju i pravoslavni vjernici. To bi trebalo da bude dan kada obilježavaju svoju krsnu slavu, bez obzira na to o kom je vjerskom prazniku riječ", kaže Košarac.

Prema njegovom mišljenju, u vjerske praznike bi trebalo uvrstiti i Badnji dan, kada pravoslavni vjernici imaju mnogo obaveza kako bi se pripremili za Božić.

"Uvjeren sam da bi za pravoslavne vjernike plaćeni neradni dani trebalo da budu Badnji dan, Božić, Veliki petak, Vaskršnji ponedjeljak jer Vaskrs uvijek pada u nedjelju, te vjerski praznik po izboru, odnosno dan kada slave krsnu slavu. O ovome ćemo sigurno obaviti raspravu u Klubu poslanika SNSD-a, ali i šire konsultacije, uključujući i razgovore s predstavnicima Srpske pravoslavne crkve", zaključio je Košarac.