latinica  ћирилица
30/09/2015 |  14:28 | Autor: RTRS

SAD: Rusija već počela vazdušne napade u Siriji

SAD tvrde da je Rusija već počela vazdušnu operaciju u Siriji, prenosi Rojters pozivajući se na visokog američkog zvaničnika.
Ruski vojni avion (foto: © Wikipedia/ Vitaly V. Kuzmin) -
Ruski vojni avion (foto: © Wikipedia/ Vitaly V. Kuzmin)

Kako je izvor rekao agenciji, SAD raspolažu podacima o početku vazdušnog napada u Siriji. Prema podacima izvora, prvi vazdušni udari ruske avijacije mogli su da budu naneseni u okolini sirijskog grada Homsa, prenosi Sputnjik.

Ranije je saopšteno da je predsednik Sirije Bašar Asad uputio  pismo predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu,  u kojem ga je zamolio za vojnu podršku.

Ranije je saopšteno da je predsednik Sirije Bašar Asad uputio je pismo predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu u kojem ga je zamolio za vojnu podršku.

"Ruske vazduhoplovne snage su poslate u Siriju nakon zahtjeva sirijske države u pismu predsjednika Asada upućenom predsjedniku Putinu, u kome se nalazio poziv za slanje ruskih vazduhoplovnih snaga kao dio inicijative predsjednika Putina u borbi protiv terorizma", navodi se u saopštenju kancelarije sirijskog predsjednika, prenio je AFP.

Trajanje operacije ruskih vazduhoplovnih snaga u Siriji odrediće predsjednik Rusije, ali to neće biti beskonačno, izjavila je predsjednica Savjeta federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, Valentina Matvijenko.

"Nadamo se da će napori Rusije da pomogne operaciji sirijskih snaga u borbi protiv terorizma, uz učešće naših drugih partnera, učiniti mogućim da se u određenom periodu, situacija (u Siriji) promijeni", rekla je Matvijenkova.

Matvijenkova je istakla da je neophodna "samo saglasnost i odluka" kada će operacija vazdušne podrške Siriji biti pokrenuta, naveo je TASS.

"Ali, po mom mišljenju, situacija zahtijeva hitnu pažnju, ona je krenula u veoma negatuvnom smjeru", dodala je Matvijenko.

Izvor: Sputnjik Srbija/Tanjug