latinica  ћирилица
30/09/2015 |  15:04 | Autor: TANЈUG

SAD poručila Rusiji: Idete vojskom na ID? Srećno!

Sajt Pentagona piše da je Eš Karter, američki državni sekretar za odbranu, naredio "otvaranje linija komunikacije sa Rusijom" oko vazdušnih operacija u Siriji.
Prvi snimci ruskih aviona u Siriji - Foto: Screenshot/YouTube
Prvi snimci ruskih aviona u SirijiFoto: Screenshot/YouTube

Neimenovani američki zvaničnici u međuvremenu su putem medija ironično poželeli Putinu "puno sreće" protiv Islamske države.

Objašnjenje je da se time želi da Rusi "budućom vojnom aktivnošću" ne ometu ili ne ugroze aktuelne savezničke napade na položaje islamista.

Piter Kuk, pres sekretar Pentagona, kazao je da SAD i Rusija imaju zajednički interes u borbi protov Islamske države. On je dodao da tek treba da budu određeni dalji detalji, uključujući i to ko će biti uključen kao i obim toga.

- Svrha ovih razgovora namijenjenih rješenju sukoba biće da se osigura da bilo koja buduća ruska vojna aktivnost ne omete aktuelne vojne operacije koalicije (na čelu sa SAD), da se osigura bezbjednost pilotskih posada koalicije i izbjegnu pogrešno prosuđivanje i pogrešni proračuni - naveo je Kuk.

On kaže da je šef Pentagona juče ujutru razgovarao sa visokim zvaničnicima američke vojske i svojim savjetodavnim timom. To je, po Kuku, razvoj događaja koji je uslijedio nakon sastanka američkog i ruskog predsjednika Baraka Obame i Vladimira Putina.

Američki Dejli bist piše da su dvojica zvaničnika u privatnom razgovoru smijala Putinovom planu vazdušnog angažovanja ruske vojske protiv ID, poželjevši mu "puno sreće". Zvaničnici su rekli ovom mediju da su se manje više i nadali da će Rusija uroniti u ono što su nazvali "blatom" Sirije.

- Ako (Putin) želi da uskoči u tu zbrku, srećno mu bilo - rekao je jedan od njih i podsjetio da je Rusija u sovjetsko vrijeme već bila upletena u borbu protiv radikalnih islamista u Avganistanu.