latinica  ћирилица
30/09/2015 |  15:17 | Autor: SRNA

"Folksvagen" smanjuje proizvodnju

"Folksvagenova" fabrika u centralnom dijelu Njemačke ukinula je jednu radnu smjenu sedmično kao odgovor na aferu u vezi sa varanjem na testovima emisija dizelskih motora ovog proizvođača.

Stela Pehman, portparol fabrike Salciger, potvrdila je pisanje lista "Volfsburger algemajne cajtung" da je "specijalna smjena" ukinuta iz predostrožnosti zbog aktuelne situacije.

Ova smjena prethodno je uvedena da bi se zadovoljila velika potražnja za automobilima ove marke.

Finansijsko odjeljenje "Folksvagena" odlučilo je da obustavi nova zapošljavanja do kraja godine. Dogovori koji su do sada postignuti o zapošljavanju novih radnika biće realizovani.

Njemačka kompanija najavila je da priprema tehničko rješenje za 11 miliona automobila opremljenih softverom koji je manipulisao štetnim emisijama tokom testiranja.

Prema navodima zvaničnika, rješenje će biti kombinacije softverske i hardverske intervencije. Za sada nema više detalja.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao je da očekuje da će ova afera dovesti do velikih strukturnih promjena u "Folksvagenu", ali da neće biti narušena atraktivnost Njemačke za investitore.