latinica  ћирилица
30/09/2015 |  15:35 | Autor: SRNA

Putin: Rusija će vršiti preventivne napade na teroriste

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da će Rusija vršiti preventivne napade na teroriste u Siriji, prenijela je "Raša tudej".
Vladimir Putin - Foto: Screenshot
Vladimir PutinFoto: Screenshot

"Uprkos svom imenu, `Islamska država` nema ništa zajedničko sa islamskom vjerom. Radikali iz mnogih zemalja, uključujući Rusiju, došli su u Irak i Siriju da se pridruže toj terorističkoj grupi", rekao je ruski lider.

 Putin je naglasio da oni "moraju biti poraženi" i da im se "ne smije dozvoliti da se vrate u rodne zemlje sa iskustvom sa ratišta i ideologijom usvojenom u ratnoj zoni".

Ruski predsjednik dodao je da je Moskva zainteresovana za učešće u naporima protiv terorizma u Siriji.

"Oni koji to žele mogu da se pridruže obavještajnom centru u Bagdadu, koji su Rusija, Sirija, Irak i Iran uspostavili uoči početka operacije", rekao je Putin.

On je napomenuo da Rusija djeluje u skladu sa međunarodnim pravom, jer je dobila poziv od Damaska da pomogne Siriji na vojni način.

Putin je ocijenio da je konflikt u Siriji kompleksan i da su u njegovom korijenu domaći problemi, ali da ga je značajno pogoršala intervencija stranih faktora.

Ruski predsjednik ponovio je da se MOskva protivi stavu SAD i njihovih saveznika da sirijski predsjednik Bašar al Asad mora da se povuče da bi se riješila kriza u Siriji.

"Moskva očekuje da će Asad biti fleksibilan kada teroristička prijetnja bude eliminisana i kada bude potrebna politička tranzicija", zaključio je Putin.