latinica  ћирилица
30/09/2015 |  19:02 | Autor: TANЈUG

Lavrov: ID može da proizvede oružje za masovno uništenje

Ekstremisti Islamske države posjeduju komponente za proizvodnju oružja za masovno uništenje, upozorio je danas na zasjedanju Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

- U velikim oblastima Sirije i Iraka stvorena je Islamska država - ekstremistička kvazi država kojom upravlja efikasan represivni aparat, koja ima stabilne izvore prihoda, dobro opremljenu vojsku i elemente oružja za masovno uništenje, rekao je Lavrov, prenele je "Raša tudej".

Lavrov je zatražio da se ID uključi na listu antiterorističkih sankcija kao poseban predmet i ocijenio da je situacija na Bliskom istoku u posljednjih godinu dana toliko pogoršana da je region na ivici opstanka.

- Akumulacija kriza dovela je do tačke gdje možemo da govorimo o uništenju političke mape regiona, ocijenio je Lavrov i dodao da je svako kašnjenje u rješavanju ovog problema kontraproduktivno sa stanovišta efikasnosti UN u djelovanju protiv terorizma.

šef ruske diplomatije predstaviće danas SB UN prijedlog rezolucije - sa naglaskom na koherentne anti-terorističke akcije na bazi normi i principa međunarodnog prava.

Lavrov je takođe rekao da je Moskva obavijestila zapadne države o početku vazdušnih napada na pripadnike ID.