latinica  ћирилица
30/09/2015 |  21:36 | Autor: SRNA

Kameron: Ne razgovaramo o reparacijama za robovlasništvo

Britanski premijer Dejvid Kameron odbio je danas pozive za pokretanje razgovora sa karipskim državama o isplatama odštete za robovlasništvo, navodeći da je vrijeme "da se gleda u budućnost".

"Po pitanju robovlasništva, robovlasništvo je gnusno, i ako se prisjetimo prošlosti onda treba da se i setimo izvanrednog posla koji je Britanija uradila da bi se robovlasništvo uklonilo sa lica naše planete", rekao je Kameron tokom posjete Јamajki i nakon razgovora sa premijerom Poršom Simpson Miler.

On je naglasio da ne smatra da su odštete odgovor i da se treba okrenuti budućnost i borbi protiv modernog robovlasnitšva i trafikinga širom planete.

Milerova je istakla da je postavila pitanja odštete sa Kameronom, sugerišući pri tom da je Јamajka učesnik procesa pod okriljem Karipske zajednice za pokretanje dijaloga sa Britanijom po ovom pitanju.

Pred Kameronovu dvodnevnu posjetu Јamajki, šef Komisije Karipske komisije za odštetu, Hileri Bekls je od britanskog premijera zatražio da pomogne u skidanju tereta nasljeđenog nereda od robovlasništva i kolonijalizma.

"Samo tražimo da priznate odgovornost za vaš udio u toj situaciji i da date doprinos zajedničkom programu rehabilitacije i obnove", naveo je Bekls u otvorenom pismu Kameronu objavljenom u medijima Јamajke.

Britanija je od kraja 17. vijeka do početka 19. vijeka preko Atlantika prebacila oko 3,1 miliona Afrikanaca, a trgovci iz Španije, Holandije, Portugalije, Francuske, Švedske, Danske i Norveške, takođe su prodavali robove.

Mnogi od robova prodati su na Karibe gdje su bez nadoknade radili na plantažama šećerne trske, duvana i drugim unosnim usjevima.