latinica  ћирилица
03/10/2015 |  11:50 | Autor: RTRS

Šamac: Obnova Doma kulture (VIDEO)

U Šamcu uskoro počinje obnova Doma kulture, koji je znatno oštećen u prošlogodišnjim poplavama. Obnovu sa 340 hiljada maraka finansira Francuska u saradnji sa Uneskom.
Dom kulture - Foto: RTRS
Dom kultureFoto: RTRS

Dom kulture sa bioskopskom dvoranom potpuno je uništen u prošlogodišnjim poplavama. Grad je ostao uskraćen za mjesto na kojem se održavaju kulturne manifestacije.

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" upravlja Domom kulture i organizuje razne kulturne sadržaje. Nakon poplave izostale su uobičajene priredbe, pa tako i Šamačka kulturna jesen.

- Upravo zbog tog problema nemamo prostor, nemamo kino sale, takođe nije održana ni Vidovdanska akademija, još neke akademije su morale da budu izmještene iz tog prostora - kaže Nataša Vidović, sekretar SPKD "Prosvjeta" Šamac.

Renoviranje Doma kulture počinje uskoro. Radove i opremanje sa 340 hiljada maraka finansira Francuska posredstvom Uneska, koji je i koordinator projekta.

- Imamo mogućnost da naša kino sala nakon ove rekonstrukcije i proširenja bude kino sala koja će u cjelosti odgovarati kapacitetima i za održavanje kulturnih manifestacija i za određene sjednice i za smještaj određenih kulturno-umjetničkih društava, nevladinih organizacija - kaže Savo Minić, načelnik opštine Šamac

Do završetka radova u Domu kulture, šamačka društva koja se bave kulturom i umjetnošću, književne večeri, priredbe i koncerte i dalje će održavati u hotelu ili dvorani za fizičko srednjoškolskog centra.