latinica  ћирилица
06/10/2015 |  11:34 | Autor: RTRS

NSRS o stambenom zbrinjavanju izbjeglih, radu VSTS (RTRS Plus) (VIDEO)

Narodni poslanici su danas razmatrali Izvještaj o radu VSTS za 2014. godinu, izvještaje Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, te Izvještaj o poslovanju IRB RS za prošlu godinu.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Zasjedanje NSRS možete pratiti na RTRS plus ili ovdje.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je izvještaj o poslovanju Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i fondova za 2014. godinu sa izvještajem nezavisnog spoljnog revizora. Direktorica IRB Snježana Vujnić rekla je u završnoj riječi da je IRB likvidan i da je malo preduzeća sa rezultatima kao što ih ima ova banka.

"Dok nije bilo IRB, kamatne stope u Republici Srpskoj bile su visoke i iznosile su od devet do 12 odsto", podsjetila je Vujnićeva.

Ona je navela da je boračkim kategorijama u Srpskoj posredstvom IRB-a bilo na raspolaganju 10 miliona KM.

"Svi zahtjevi boračkih kategorija su odobreni, a imamo mogućnost da za ove kategorije bude odobreno kredita u iznosu od šest miliona KM po fiksnoj kamatnoj stopi od četiri odsto", kaže Vujnićeva.

Ona je napomenula da i za sve poljoprivredne proizvođače mogu biti odobreni krediti po kamatnoj stopi od četiri odsto.

Govoreći o obveznicama banjalučke Robne kuće "Boska", Vujnićeva je rekla da je u avgustu ova robna kuća uplatila IRB-u 1,7 miliona KM, te da mjesečno uplaćuju po 200.000 KM po osnovu dospjelih obaveza.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica rekao je da je Investiciono-razvojna banka "odobravala kreditne linije bez finansijskog posrednika". Tokom rasprave na sjednici Narodne skupštine o poslovanju IRB i fondova za 2014. godinu sa izvještajem nezavisnog spoljnog revizora, Govedarica je rekao da je to iskorišteno "za krpljenje rupa" u budžetu RS.

Poslanik PDP-a Slaviša Marković rekao je da u izvještaju nedostaje informacija koja preduzeća i fizička lica ne izmiruju obaveze po osnovu preuzetih kredita od IRB-a. Ocijenio je da IRB neće ostvariti povrat kredita od Olimpijskog centra "Јahorina", Toplane Prijedor, Farmalanda, Robne kuće Boska i drugih.

Replicirajući Markoviću, poslanik DNS-a Duško Ivić rekao je da će prijedorska Toplana vratiti kredit IRB-u jer je Grad Prijedor garant tog kredita.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić rekao je da je zabrinut zbog činjenice da pravosuđe Republike Srpske još ništa ne čini u vezi sa slučajevima Bobar banke, Balkan investment banke i privatizacije Boske.

Poslanik SRS RS Milanko Mihajilica rekao je da IRB nikada nije dostavio informaciju o efektima plasiranih kredita ljudima bliskim vlasti u Republici Srpskoj.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je u posljednje tri godine za 23.000 smanjen broj nezaposlenih lica u Republici Srpskoj.

Đokić je istakao da taj podatak govori da je došlo do opravka ekonomije Republike Srpske.

"Rezultat smanjenja broja nezaposlenih je rezultat produkovanih mjera koje je direktno preduzimala Vlada Republike Srpske putem akcionih planova zapošljavanja u prethodnim godinama, ali i usljed opšteg ekonomskog rasta", rekao je Đokić u NSRS..

Đokić je u završnoj riječi o Godišnjem izvještaju za oblast malih i srednjih preduzeća i zanatsko-preduzetničku djelatnost u RS za 2014. godinu rekao da je Vlada prepoznala potrebu podrške za angažovanje ženske radne snage. On je podsjetio da je Vlada nedavno odlučila da kupovinom trebinjskog "Novoteksa" sačuva tekstilnu industriju u Srpskoj u kojoj će biti zaposleno 170 radnika, i u pripremi je otvaranje dodatnih 100 radnih mjesta.

Đokić je rekao da će i u drugim opštinama u Srpskoj biti otvoreni pogoni u kojima će se moći zaposliti žene u oblasti tekstilne industrije.

Razmatran je i Godišnji izvještaj za oblast malih i srednjih preduzeća i zanatsko-preduzetničku djelatnost u Srpskoj za 2014. godinu, u kojem se navodi da je u Srpskoj prošle godine registrovano 3.242 novih preduzetnika i 839 malih i srednjih preduzeća, dok je ugašeno 569 malih i srednjih preduzeća i 4.969 subjekata u formi preduzetnika.

Investiciono–razvojna banka Republike Srpske u 2014. godini odobrila je 918 kreditnih zahtjeva u ukupnom iznosu 114.958.246 KM. Obrazlažući u Parlamentu izvještaj o poslovanju IRB-a i fondova za prošlu godinu, sa izvještajem nezavisnog spoljnog revizora, direktor IRB-a Snježana Vujnić rekla je da je putem kreditne linije za početne poslovne aktivnosti odobreno 111.000 KM.

Vujnićeva je rekla da je za mikrobiznis u poljoprivredi odobreno 5.305.487 KM, dok je za kreditnu liniju za poljoprivredu odobreno 1.701.000 KM. Prema njenim riječima, putem kreditne linije za preduzetnike i preduzeća odobreno je 12.684.000 KM, dodatnih zajmova 20.806.000 KM, a za realizaciju prioritetnih projekata pravnih lica u Srpskoj odobreno je 17.000.000 KM.

Navela je da je iz sredstava Svjetske banke, putem kredita za mala i srednja preduzeća odobreno 26.026.920 KM, i dodala, da neto dobit IRB-a i fondova u 2014. godini iznosi 15 miliona KM, od čega se na IRB odnosi 103.852 KM, na Fond za razvoj i zapošljavanje 2.946.315 KM, Fond za razvoj istočnog dijela Republike Srpske 1.737.258 KM, Fond stanovanja 4.672.450 KM i Akcijski fond 264.681. Vujnićeva je rekla da je nezavisni revizor izrazio pozitivna mišljenja o finansijskim izvještajima IRB-a, Fonda za restituciju, Akcijskog Fonda i Fonda stanovanja. Ona je dodala da su data mišljenja s rezervom o finansijskim izvještajima Fonda za razvoj istočnog dijela Republike Srpske i Fonda za razvoj i zapošljavanje.

Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske u prošloj godini sufinansirao je 52 projekta, a ukupna vrijednost investicija bila je 2.862.293 KM, navodi se u izvještaju o izvršenju plana rada i finansijskog plana ovog fonda. U izvještaju se ističe da vlastito ulaganje Fonda za zaštitu životne sredine iznosi 1.155.947 KM, odnosno 40 odsto u odnosu na investiciju. U izvještaju se dodaje da su sredstva uložena i za podsticanje obrazovnih, istraživačkih, inovatorskih i razvojnih studija, programa i projekata iz oblasti zaštite životne sredine.

"Fond je 53 odsto sredstava plasirao u tematske oblasti zaštite, očuvanja i poboljšanja kvaliteta voda. Od toga 52 odsto sredstava dodijeljeno je javnim ustanovama", naglašava se u ovom izvještaju koji je razmotrila Narodna skupština.

Narodna skupština razmotrila je izvještaj o radu Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Srpske u kome se ističe da je utvrđeno 10 slučajeva sukoba interesa. U izvještaju se navodi da je u prošloj godini doneseno 35 rješenja, da je dato 35 mišljenja u 24 slučaja i usvojeno isto toliko zaključaka.

Predsjednik Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS Obrenka Slijepčević istakla je u završnoj riječi da ova komisija radi profesionalno i u skladu sa uslovima i mogućnostima. Ona je napomenula da je potrebno obezbijediti bolje uslove rada članovima ove komisije.

Poslanici su razmotrili i izvještaj o radu Komisije za žalbe u 2014. godini u kome se navodi da je u razmatrano 15 žalbi o sukobu interesa. Odbijeno je 12 žalbi, dok su tri uvažene, naglašava se u izvještaju.

Narodni poslanici razmotrili su izvještaj o realizaciji Programa rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica za prvih šest mjeseci ove godine, za koju je planirano da bude izdvojeno 6,7 miliona KM iz budžeta Srpske.

Pomoćnik resornog ministra Drago Vuleta rekao je da su osnovni ciljevi tog ministarstva u realizaciji ovog programa nastavak obnove i rekonstrukcije stambenih jedinica i infrastrukture za potrebe raseljenih lica i povratnika u Srpskoj i Federaciji BiH. Vuleta je rekao da Program ima za cilj i obezbjeđivanje reintegracije i integracije raseljenih lica stimulisanjem održivog povratka.

On je naveo da je u ovom periodu za povratak u Srpsku planirano 1,3 miliona KM, dok je za povratak u FBiH planirano 704.600 KM. Vuleta je rekao da je za zdravstveno osiguranje izbjeglih, raseljenih lica i povratnika planirano 75.000 KM, za alternativni smještaj 900.000 KM, dok je za rješavanje problema interno raseljenih lica planirano 314.000 KM.

Samostalni poslanik Ilija Stevančević smatra da bi više sredstava trebalo izdvojiti za povratak Srba u FBiH, posebno u Livanjskom kantonu u opštinama Glamoč, Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac.

Zdravko Krsmanović iz NDP-a založio se za znatnije izdvajanje pomoći srpskim povratnicima u Prebilovce u Hercegovini koji su počeli da se vraćaju na ovo područje.

Poslanik SDA Nedim Čivić smatra da nisu ravnomjerno raspoređena sredstva po opštinama u vezi sa povratkom u Srpsku, kao što je slučaj u opštinama Zvornik, Teslić, Brod i na područje Banjaluke.

Mihnet Okić iz SDA smatra da bi izvještaj trebalo da sadrži odobrene, a ne realizovane projekte sa jasnim detaljima na kojim se lokacijama oni nalaze i šta je konkretno planirano da se uradi.

Poslanik SRS RS Milanko Mihajilica smatra da su nedovoljna sredstva za povratak Srba u FBiH u odnosu na sredstva koja FBiH ulaže za povratak na područje Republike Srpske. Konstatovao je da se u najtežem položaju nalaze Srbi izbjegli iz Hrvatske koji ne mogu da ostvare prava u Hrvatskoj u pogledu vraćanja imovine, te stanarska, radna i penziona prava.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija istakao je danas u Banjaluci da je ukupan broj neriješenih predmeta u sudovima u BiH u 2014. godini umanjen za 43.443 ili 9,7 odsto, što je najbolji ostvareni godišnji rezultat. "Umanjene broja neriješenih predmeta je zabilježeno u Sudu BiH, Apelacionom sudu Brčko distrikta, kao i u svim prvostepenim sudovima. Najveće apsolutno smanjenje broja neriješenih predmeta je zabilježeno u opštinskim sudovima - 38.795 ili 14,4 odsto", rekao je Tegetija u NSRS.

Predstavljajući godišnji izvještaj VSTS-a za 2014. godinu, on je naveo da je broj neriješenih predmeta povećan u entitetskim vrhovnim sudovima, Višem privrednom sudu, kantonalnim i okružnim sudovima. On je naglasio da je najveće apsolutno povećanje zabilježeno u kantonalnim sudovima - 6.499 predmeta ili 17 odsto.

Tegeltija je napomenuo da su u 2014. godini tužilaštva podigla 15.578 optužnica protiv 20.086 lica. "Postupajući po podignutim optužnicama sudovi su tokom 2014. godine donijeli 14.155 osuđujućih presuda kojima su osudili 17.944 lica. U šest odsto ili 874 predmeta donesene su oslobađajuće prosude kojima je oslobođeno odgovornosti 1.281 lice", dodao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, u odnosu na 2013. godinu priliv predmeta u 2014. godini smanjen je za 33.026 ili sedam odsto.

Tegeltija je naveo da je pred nadležnim sudovima u BiH u 2014. godini riješeno 34 odsto više predmeta ratnih zločina nego u 2013. godine.

"Nadzorno tijelo za praćenje sprovođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina održalo je 17 sastanaka u 2014. godini na kojima je usvojen 31 zaključak u vezi sa procesuiranjem predmeta ratnih zločina u BiH", kaže Tegeltija.

O apsolviranim tačkama dnevnog reda poslanici će se izjašnjavati u četvrtak, 8. oktobra.