latinica  ћирилица
06/10/2015 |  13:19 | Autor: SRNA

Gruško: NATO pokrenuo propagandni rat protiv Rusije

Incident u kojem je ruski avion slučajno povrijedio vazdušni prostor Turske iskorišćen je da se NATO uključi u medijski rat protiv ruskih antiterorističkih operacija u Siriji, izjavio je ruski izaslanik u NATO-u Aleksandar Gruško.

"Stiče se utisak da se incident u turskom vazdušnom prostoru koristi u cilju uključivanja NATO-a kao organizacije u informativne kampanje pokrenute na Zapadu. Te kampanje imaju za cilj da naruše i iskrive ciljeve operacija koje ruske vazduhoplovne snage sprovode u Siriji", saopštio je isti izvor, a prenijela "Raša tudej".

Prema Gruškovim navodima, NATO je ignorisao objašnjenja Moskve o nastalom avionskom incidentu.

Svi pokušaji da se objasne razlozi ovog incidenta naišli su na nerazumijevanje jer je generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg opisao situaciju kao "neprihvatljivo narušavanje turskog vazdušnog prostora".

Rusija je juče priznala da je njen borbeni avion narušio vazdušni prostor Turske. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da se incident desio zbog loših vremenskih uslova.

Zvanična Ankara prihvatila je objašnjenje, rekavši da između ove dvije zemlje nema "bolesnih emocija". Međutim, NATO je optužio Rusiju za ono što smatra "neodgovornim ponašanjem".