latinica  ћирилица
06/10/2015 |  14:21 | Autor: SRNA

Putin zna šta hoće, Obama jak na riječima

Ruski predsjednik Vladimir Putin zna šta želi i to i čini, dok je američki lider Barak Obama jak samo na riječima - ocjenjuje list "Izrael Hajom".
Barak Obama i Vladimir Putin - Foto: AP
Barak Obama i Vladimir PutinFoto: AP

Putinov potez da napravi koaliciju sa sirijskom vladom, Iranom i Irakom i da napadne džihadiste donio mu je globalnu podršku i popravio imidž - navodi izraelski list.

Ruski lider je konkretan u svojim ciljevima, dok se Obama dvoumi.

Američki predsjednik bi da povremeno napada "islamsku državu", a Putin ima sasvim jasan cilj - da zadrži Asada na vlasti i tako i vuče poteze.

"Putin dobro zna šta želi. Namjera mu je da svijetu pokaže da je on čovjek od akcije, a da je Obama jak samo na riječima. To mu polazi za rukom, jer Obama nije učinio ništa da dokaže suprotno" - navodi list.

Izraelske novine procjenjuju da je najvažniji Putinov cilj - skidanje zapadnih sankcija Rusiji zbog ukrajinske krize, te da je sirijska intervencija već popravila rusku poziciju u pregovorima o Ukrajini.

Takođe, dok stižu izvještaji iz Avganistana o američkom bombardovanju bolnice i civilnim žrtvama, Putin akcijom ruske avijacije protiv islamista poručuje da radi u interesu građana Sirije, navodi izraelski list.