latinica  ћирилица
22/11/2015 |  12:22 | Autor: SRNA

Đurić: Beograd nema obavezu da podrži Kosovo u međunarodnim organizacijama

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić odbacio je tvrdnje da se Srbija briselskim sporazumom obavezala da podrži članstvo /samoproglašenog/ Kosova u međunarodnim organizacijama.
Marko Đurić (Foto: Screenshot) - Foto: TANЈUG
Marko Đurić (Foto: Screenshot)Foto: TANЈUG

Đurić je naveo da je jedna od najčešćih manipulacija Prištine koja se mogla čuti prethodnih mjeseci da im tobože briselski sporazum omogućava članstvo u međunarodnim organizacijama.

"Naprotiv. Briselski sporazum definiše njihovo učešće u regionalnim organizacijama, dok tim sporazumom nije predviđen, a to sada kažu i prištinski analitičari, ulazak pokrajine u međunarodne organizacije", naveo je Đurić.

On je istakao da nema alternative sprovođenju briselskog sporazuma iako Priština pokušava da odgodi ili suspenduje provođenje dogovorenog, prije svega sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština, prenose beogradski mediji.

Na pitanje da li i Vlada Srbije razmišlja o odustajanju od nekih sporazuma poslije poteza Prištine, Đurić je rekao da Beograd kontinuirano želi normalizaciju odnosa.

"Postigli smo sporazume, ali papiri ne mire ljude. Potrebno je sa prištinske strane mnogo više vizije i dugoročnog razmišljanja u interesu srpskog i albanskog naroda da bi se stvorili sigurniji i izvesniji uslovi za život. To je jedino moguće provođenjem dogovorenog", istakao je Đurić.

Đurić ističe da Priština treba da provede još cijeli set pitanja dogovorenih u Briselu.

"Tu spada i potpuna primena sporazuma o policiji jer je još nerešen status oko 120 bivših pripadnika MUP-a Srbije na Kosovu za koje Priština kaže da nisu prošli bezbednosne provere", kaže Đurić.

On je izrazio uvjerenje da će vrlo skoro biti organizovani i razgovori u Briselu na ekspertskom nivou.

Đurić je najavio da će poslanici Srpske liste i predstavnici srpske zajednice koji participiraju u kosovskim institucijama narednih dana obići sve srpske sredine na Kosovu i evidentirati probleme sa kojima se ljudi suočavaju kako bi se time sa Vladom Srbije isplanirale aktivnosti u 2016. godini.