latinica  ћирилица
23/04/2016 |  08:57 ⇒ 10:01 | Autor: SRNA

Srbija obilježava Dan vojske

Vojska Srbije danas obilježava svoj dan kao znak sjećanja na početak Drugog srpskog ustanka 23. aprila 1815. godine, koji je označio prekretnicu u formiranju moderne srpske države, a time i vojske.
Vojska Srbije, počasna paljba - Foto: TANЈUG
Vojska Srbije, počasna paljbaFoto: TANЈUG

Centralna manifestacija Dana vojske ove godine će biti organizovana 9. maja u Zrenjeninu uz defile vojnih jedinica i prisustvo najviših zvaničnika.

Vojska Srbije bila je jedna od prvih institucija nastalih nakon ustanka koji je predvodio knez Miloš Obrenović.

Začeci formiranja vojnih jedinica sežu u period od 1830. do 1836. godine, a prvi Zakon o vojsci donesen je 1838. godine i zvao se "Zakon o ustrojstvu garnizonog vojinstva".

Prvi srpski oficiri školovani su u Rusiji, vojska je organizovana po uzoru na rusku carsku vojsku, a veliki uticaj imale su francuska i njemačka vojna misao.

Značajan uspon vojska je u Srbiji doživjela u vrijeme kneza Mihaila Obrenovića, ali se prema mišljenjima istoričara najveće promjene dešavaju nakon rata sa Turskom 1876-1877. i Bugarskom 1885. godine kada vojska ulazi u korijenite reforme i umjesto ruskog sistema komandovanja preuzima pruski model.

Istoričari smatraju da je njemačka taktika pokretnog ratovanja sa podsticanjem inicijative nižih oficira i slobodom manevrisanja manjih jedinica, bila presudna u pobjedama srpske vojske u balkanskim i Prvom svjetskom ratu.

Po nastanku Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1. decembra 1918. godine, oficiri srpske vojske činili su značajnu većinu u oficirskom koru nove vojske.

Zanimljivo je da je jugoslovenska kraljevska vojska u međuratnom periodu u potpunosti napustila taktiku, komandovanje, pa i organizaciju srpske vojske.

Vojska Srbije ponovo nosi taj naziv od maja 2006. godine, kada je Crna Gora nakon referenduma istupila iz državne zajednice.