latinica  ћирилица
23/04/2016 |  21:38 | Autor: SRNA

Demonstranti obojili lavove na mostu "Goce Delčev" u Skoplju

Demonstranti, koji su večeras 11. put protestovali u Skoplju, bacali su farbu na lavove na mostu "Goce Delčev" koji su dio projekta "Skoplje 2014", pošto im policija nije dozvolila da oboje sjedište Ustavnog suda.
Protesti u Skoplju (foto: Twitter) -
Protesti u Skoplju (foto: Twitter)

Ustavni sud je 16. marta na zatvorenoj sjednici ukinuo izmjene Zakona o pomilovanju, čime je predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov dobio mogućnost da pomiluje osuđene za izborne neregularnosti, pedofiliju, narkodilere, kao i lica osuđena za djela protiv čovječnosti.

Farbanjem državnih institucija i spomenika, građani pokazuju nezadovoljstvo vlašću i izražavaju revolt prema projektu "Skoplje 2014" za čiju je realizaciju Vlada potrošila puno novca.

Protesti su, kao i predthodnih večeri, u organizaciji građanske inicijative "Protestujem" počeli ispred sjedišta Specijalnog javnog tužilaštva, čime demonstranti izražavaju podršku radu ove institucije, a završili su ispred Vlade, prenose makedonski mediji.

Osim ukidanja odluke o aboliciji političara umiješanih u aferu "Prisluškivanje", demonstranti traže i neopozivu ostavku predsjednika Ivanova, uključivanje nezavisnih predstavnika u rješavanje krize i formiranje prelazne vlade.

Oni se protive i održavanju prijevremenih parlamentarnih izbora 5. juna.

Večeras su protesti održani samo u Skoplju, a najavljeno je da će u ostalim gradovima Makedonije, gdje su održavani protesti, okupljanja biti nastavljena od ponedjeljka.

Makedonci su danas protestovali i u Beču i Londonu.