latinica  ћирилица
08/05/2016 |  07:55 ⇒ 21:37 | Autor: RTRS

Sjećanje na žrtve ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini (VIDEO/FOTO)

Polaganjem vijenaca na spomen-područje Donja Gradina kod Kozarske Dubice obilježena je 71 godina od stradanja žrtava ustaškog zločina u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.
Donja Gradina - Foto: SRNA
Donja GradinaFoto: SRNA

15.00 - Američki ambasador u BiH Morin Kormak izjavila je danas u Donjoj Gradini, gdje se obilježava 71 godina od stradanja žrtava ustaškog zločina - genocida, da je jako važno sjećati se onih koji su stradali u prošlosti dok se radi na boljoj budućnosti BiH.Ona je podsjetila da je i prošle godine bila na obilježavanju u Donjoj Gradini i da je ponovo došla da oda počast žrtvama stradanja "u strašnom mjestu logora Јasenovac".

13.05 - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, poručio je da vrijeme u Donjoj Gradini više ne teče, jer su "kazaljke stale prije 71 godinu" i da nas to opominje na jedan od najtragičnijih događaja u novijoj srpskoj istoriji.

Dodik je istakao da su na najsvirepije načine ubijani ljudi samo zato što su druge nacije, druge vjere, ili ideologije.

"Život je ovdje pobijedio smrt, hrabrost je pokorila kukavičluk, ali istina o tome šta se zbilo na ovoj zemlji do danas nije uspjela nadglasati laž. O žrtvama jasenovačkog logora se ne govori mnogo, iako bi se o tome trebalo govoriti što glasnije - ko će drugi bditi nad tim ako ne mi", istakao je Dodik.

13.02 - Nama danas udaraju žig zlikovca, a zlikovcima stavljaju oreol žrtve, rekao je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i poručio da to što su decenije prošle od stravičnog genocida nije razlog zašto se u svijetu ćuti o tome.

12.44 - Predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Tomislav Nikolić položili su danas vijence na grobnom polju "Topole" u Spomen-području Donja Gradina nevino stradalim žrtvama ustaškog zločina- genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Milorad Dodik položio vijenac na grobno polje "Topole" (foto: RTRS)

Vijence su položile i delegacije jasenovačkih logoraša iz Republike Srpske i Srbije, Narodne skupštine Republike Srpske, delegacija Vlade Srpske, koju je predvodila premijer Željka Cvijanović, kao i delegacije Vlade Srbije i Izraela, izraelskog grada Modina i grada Banjaluka.

Na grobnom-polju "Topole" vijence su položile i delegacije opštine Kozarska Dubica, SUBNOR-a, Republičke organizacije porodica poginulih, zarobljenih i nestalih, Boračke organizacije Republike Srpske, Saveza udruženja ratnih vojnih invalida, Udruženja "Veterani" i Saveza logoraša Republike Srpske.

Vijence je položio i Velimir Sakan, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladena Ivanića, delegacije Parlamentarne skupštine BiH, Savjeta ministara BiH, Vijeća naroda Republike Srpske, ambasadori Ruske Federacije, SAD, Njemačke, Francuske, Velike britanije, te Delegacije EU.

Vijence su položile i delegacije Ministarstva odbrane BiH i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, delegacije Roma iz Republike Srpske i Srbije i delegacija Srpskog nacionalnog vijeća iz Hrvatske.

Nakon polaganja vijenaca, komemorativna povorka krenula je prema grobnom polju "Hrastovi" u Spomen-području Donja Gradina, gdje je služen parastos i pomen za nevino stradale žrtve srpskog, jevrejskog i romskog naroda.

Parastos za žrtve u Donjoj Gradini (foto: RTRS)

Malešević otvorio izložbu učeničkih radova o Јasenovcu

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je da je organizovanje izložbe učeničkih radova o Јasenovcu značajno za gajenje kulture sjećanja na nedužne žrtve Јasenovca i Donje Gradine koje su stradale u Drugom svjetskom ratu.

Malešević je danas zajedno sa direktorom Republičkog pedagoškog zavoda Predragom Damjanovićem i direktorom Јavne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" Tanjom Tuleković otvorio izložbu učeničkih radova, a zatim su uručene nagrade najboljima učenicima.

Malešević je istakao da su žrtve ustaškog logora Јasenovac ubijene samo zato što su bili Srbi, Јevreji i Romi, ali i značaj broj antifašista koji su se borili protiv fašizma i onoga šta je zagovarala Nezavisna Država Hrvatska na ovim prostorima.

On je dodao da su učenici koji su učestvovali na konkursu ispričali svoju priču i svoje viđenje tog stradanja, te tako poslali poruku svima onima treba da se sjete nedužnih država.

Konkurs već devet godina raspisuje Republički pedagoški zavod i Јavna ustanova "Spomen-područje Donja Gradina".

Malešević otvorio izložbu učeničkih radova (Foto Srna)

Izložbi je prisustvovao veliki broj učenika i nastavnika iz osnovnih i srednjih škola iz svih krajeva Republike Srpske kojima su organizatori na učešću na javnom konkursu.

Prethodno je u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla Svetu u Kozarskoj Dubici arhijerejsku liturgiju služio Njegovo preoveštenstvo episkop banjalučki Јefrem.

Današnjem komemorativnom skupu u Donjoj Gradini prisustvovali su najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije, te veliki broj građana.

Sistem koncentracionih logora Јasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Јugoslavije. Prema procjenama stručnjaka, u periodu između 1941. i 1945. godine u tom logoru ubijeno je oko 700.000 ljudi, najviše Srba, Јevreja i Roma.

Kozarska Dubica: Sjećanje na žrtve ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini
Foto: RTRS

Kozarska Dubica: Sjećanje na žrtve ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini
Foto: RTRS

Kozarska Dubica: Sjećanje na žrtve ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini
Foto: RTRS

Kozarska Dubica: Sjećanje na žrtve ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini
Foto: RTRS