latinica  ћирилица
18/05/2016 |  08:23 | Autor: B92

Bil Klinton uvrijedio Poljake i ugrozio Hilari

Poljska dijaspora zaprijetila je da će povući podršku Hilari Klinton pred izbore u SAD zato što je njen muž i bivši predsjednik SAD Bil Klinton uvrijedio Poljake.
Bil i Hilari Klinton - Foto: AP
Bil i Hilari KlintonFoto: AP

Kako navode, on je to učinio kada je izjavio da se vlasti u Mađarskoj i Poljskoj ugledaju na autoritarnu Rusiju i predsjednika Vladimira Putina.

"Poljska i Mađarska, te dvije zemlje koje ne bi bile slobodne da nije bilo SAD i pobjede u Hladnom ratu sada su riješile da im ta demokratija sada nosi suviše problema i traže lidere 'a la' Putin. Dajte nam autoritarnog diktatora, a strance držite dalje. Zvuči vam poznato", rekao je Bil Klinton na izbornom mitingu svoje supruge Hilari Klinton proteklog vikenda u Nju DŽersiju.

Predsjednik Kongresa poljske dijaspore u Americi, Frenk Spula zaprijetio je da Poljaci mogu da povuku svoju podršku Hilari Klinton jer su za njih riječi njenog supruga Bila Klintona o Poljacima koji su odustali od demokratije uvredljive, pošto veći dio dijaspore, tzv. polonije podržava upravo nove konzervativne vlasti stranke Pravo i Pravda, javlja poljski radio RMF FM.

Procjenjuje se da u SAD živi oko 10 miliona Poljaka ili osoba poljskog porijekla, a Čikago u SAD bi samo po broju Poljaka mogao da se nazove drugi najveći poljski grad poslije Varšave.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je izjavu Bila Klintona kao napravednu, međutim, upozorilo je da su te riječi izgovorene u kontekstu predizborne borbe u SAD, na mitingu i da na predstavljaju zvanični stav američke administracije.

Zvaničnici poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda optužili su poljsku opoziciju da su tako oštre riječi Bila Klintona njena ujdurma i da mu ih je šapnula novinarka, dobitnica Pulicerove nagrade En Eplbaum, supruga bivšeg šefa poljske diplomatije Radoslava Šikorskog.

Omiljeni gradonačelnik Slupska na sjeveru Poljske, svojevremeno prvi poljski gej poslanik Robert Bjedronj rekao je da je Bil Klinton možda malo pretjerao kada je govorio o slobodi, ali da je načelno u pravu kada je govori o autoritarnom stilu vladanja u Poljskoj od parlamentarnih izbora prošle jeseni poslije kojih su konzervativci osvojili komotnu većinu u oba doma parlamenta.

"Stil Orbana, stil Kačinjskog ili Erdogana podsjeća na stil vladavine Putina. To je autoritarni stil i autoritarna demokratija", rekao je danas Bjedronj poljskom Radiju Zet.