latinica  ћирилица
10/05/2024 |  09:36 ⇒ 09:37 | Autor: SRNA

Peking i Budimpešta za mirno rješavanje sporova između država

Mađarska i Kina se zalažu za mirno rješavanje svih sporova između država i potvrđuju svoju privrženost međunarodnom sistemu, čije su jezgro UN, navodi se u zajedničkom saopštenju dvije zemlje.
Orban i Đinping (Foto: EPA-EFE/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT) -
Orban i Đinping (Foto: EPA-EFE/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT)

Dokument pod nazivom "Zajednička izjava Kine i Mađarske o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva za novu eru" usvojen je u Budimpešti nakon razgovora predsjednika Kine Si Đinpinga, mađarskog predsjednika Tamaša Šuljoka i premijer Mađarske Viktora Orbana.

U dokumentu se ističe da "dvije strane podvlače važnost mirnog rješavanja sporova između država kroz dijalog i konsultacije".

- Dvije strane ponovo potvrđuju važnost globalne bezbjednosti i mira, kao i to da će zajedno čuvati međunarodni sistem čije su jezgro UN, međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu i osnovne norme međunarodnih odnosa zasnovanih na principima Povelje UN, te da će raditi za pravedniji međunarodni poredak i čvrsto čuvati svjetski mir i stabilnost - navodi se u dokumentu.

U dokumentu se ističe da Peking potvrđuje svoju posvećenost razvoju sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i EU, podstiče razmjenu na visokom nivou u cilju promovisanja konvergencije stavova o strateškim pitanjima, zajedničkog suočavanja sa globalnim izazovima i promovisanja ekonomske saradnje na proaktivan i uravnotežen način.

- Mađarska, kao članica EU, dijeli ove smjernice i daće im svoj doprinos - navodi se u dokumentu.

Si će boraviti još danas u zvaničnoj posjeti u Mađarskoj povodom obilježavanja 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje.

Kineski predsjednik je u okviru posjete evropskim zemljama, osim Mađarske, posjetio Srbiju i Francusku.