latinica  ћирилица
18/05/2016 |  11:45 | Autor: SRNA

Dačić: Nastaviti aktivnosti Savjeta Evrope na Kosovu i Metohiji

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se aktivnosti Savjeta Evrope na Kosovu i Metohiji trebaju nastaviti radi efikasne primjene principa i standarda demokratije, zaštite ljudskih i manjinskih prava, vladavine prava i zaštite kulturnog nasljeđa.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

Obraćajući se prisutnim na ministarskom sastanku Savjeta Evrope u Sofiji, Dačić je podsjetio na konstruktivnost Beograda koji je prihvatio interakciju Savjeta Evrope sa privremenim institucijama samouprave na Kosovu i Metohiji u njihovom funkcionalnom kapacitetu.

"Za nas je jedino prihvatljivo statusno neutralno angažovanje Saveta Evrope na Kosmetu uz poštovanje rezolucije Saveta bezbednosti 1244 i očekujemo da će Savet Evrope nastaviti da dosledno poštuje ovoj principijelni stav", rekao je Dačić.

On je ocijenio da je nesporno da se Evropa nalazi na velikom ispitu tolerancije i solidarnosti na više polja i da bez jednog i drugog teško može prevazići sve teškoće sa kojima se suočava, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

"Terorizam, migrantska kriza, nestabilnost i sukobi u pojedinim delovima našeg kontinenta, kao i ekonomska kriza, predstavljaju svojevrsnu pretnju osnovnim vrednostima koje Savet Evrope nastoji da zaštiti. Po našem dubokom uverenju, jedini efikasan odgovor je u zajedničkom angažovanju svih članica", poručio je Dačić.

On smatra da aktivnosti Savjeta Evrope u suzbijanju terorizma, na dugoročnom planu, mogu biti uspješne, jer su fokusirane na korjene i generatore tog globalnog zla.