latinica  ћирилица
18/05/2016 |  12:10 | Autor: SRNA

Počinje isporuka sadnica voća

Federalno Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, u okviru programa pomoći održivog povratka, danas počinje isporuku sadnica voća u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.
Sadnice voća (Foto: arhiv) - Foto: SRNA
Sadnice voća (Foto: arhiv)Foto: SRNA

Danas počinje isporuka sadnica malina, kupina, aronije i borovnica koja će trajati do 15. juna, dok će sadnice jagoda biti dijeljene u julu i avgustu, a drvenastog voća na jesen, saopšteno je iz resornog federalnog ministarstva.

Na javni poziv za dodjelu sadnica prijavilo se 1.467 aplikanata, od kojih sa područja FBiH 1.023 ili 70 odsto, iz Republike Srpske 443 ili 30 odsto i jedan aplikant iz Brčko distrikta.

Nakon provedenog žalbenog postupka, 1.080 aplikanata je ispunilo opšte kriterijume.

Iskazane potrebe korisnika za nabavku voća su bile za drvenasto šljiva, orah, trešnja, jabuka i kruška 114.324 komada, za jagodičasto voće 1.016.863 sadnica, a za bobičasto - malina, kupina, borovnica, aronija 1.257.057 komada.

Zbog ograničenih budžetskih sredstava, federalno ministarstvo planira u ovoj godini da isporuči sadnice za ukupno 510 korisnika, te da naredne godine nastavi sa realizacijom ovog projekta za preostale korisnike koji su ispunili opšte uslove.

Za nabavku i isporuku sadnica neophodna su sredstva u iznosu većem od 3,8 miliona KM, od čega je za sadnice jagodičastog voća potrebno više od 2,7 miliona KM.

Na ovaj način je federalno ministarstvo pružilo podršku povratničkim porodicama za podizanje većih voćnjaka, te stvaranje uslova za proizvodnju značajnih količina voća.