latinica  ћирилица
18/05/2016 |  15:18 | Autor: Politika

Tri eparhije čekaju nove vladike

Sveti arhijerejski Sabor SPC, čiji je radni dio počeo u ponedjeljak, najverjovatnije će raspravljati i o razrješenju vladike niškog Јovana koji ne upravlja svojom eparhijom od septembra prošle godine.
Sabor SPC (foto: SPC) - Foto: RTS
Sabor SPC (foto: SPC)Foto: RTS

Najveći dio ovogodišnjeg zasejdanja Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve, čiji je radni dio sjednice počeo u ponedjeljak, biće posvećen predstojećem Svepravoslavnom Saboru na Kritu, ali i kadrovskim pitanjima i imenovanju novih vladika.

Nekoliko eparhija već duže vrijeme je upražnjeno, nemaju svoje episkope već njima upravljaju administratori, pa bi Sabor trebalo da imenuje vladike koji će biti na njihovom čelu. Nezvanično se pominje da bi trebalo da bude imenovan episkop koji će biti na čelu Eparhije kanadske, koja se suočila sa većim problemima u funkcionisanju poslije prošlogodišnje smjene vladike Georgija, koji je upravljao njom. U javnosti se spekuliše i imenima kandidata za novog episkopa kanadskog. To bi mogao biti mitropolit australijsko-novozelandski Irinej, ali i neko od „američkih“ vladika, novogračanički Longin ili istočnoamerički Mitrofan. Duže vrijeme upražnjena je i funkcija arhijereja Mitropolije dabro-bosanske, kojom kao administrator upravlja vladika zahumsko-hercegovački Grigorije. I za ovu eparhiju SPC, kao i za mileševsku, Sabor bi trebalo da imenuje arhijereje.

Prema saznanjima „Politike“ najverovatnije će se raspravljati i o vladiki niškom Јovanu, koji je na toj funkciji naslijedio sadašnjeg patrijarha Irineja i koji ne upravlja svojom eparhijom od septembra prošle godine. Iako su mediji pisali da je on razriješen zbog navodnih sukoba sa sveštenstvom i nesavjesnog upravljanja novcem, SPC je još prošle godine zvanično saopštila da je vladika Јovan na sopstveni zahtjev, iz zdravstvenih razloga, privremeno oslobođen arhijerejskih dužnosti. Odlukom Sabora on bi mogao biti razriješen.

Uoči početka ovogodišnjeg Sabora, u medijima su se, što je već postalo gotovo tradicionalno, pojavili napisi o tome koje bi vladike mogle biti smijenjene na sjednici najvišeg crkvenog tijela, u čijem zasjedanju učestvuju svi arhijereji SPC. Ovog puta „kandidat“ za smjenu bio je vladika banatski Nikanor, na čiji su se rad, Svetom arhijereskom Sinodu, navodno žalila grupa sveštenika iz njegove eparhije. Kako nezvanično saznajemo, smjena vladike banatskog ne bi trebalo da bude tema Sabora.

Pojedini mediji objavili su da će se na Saboru razgovarati i o dvojici mlađih vladika – frankfurtskom Sergiju, zbog sukoba sa sveštenstvom i austrijsko-švajcarskom Andreju, zbog stanja u crkvenoj opštini Cirih. Prema tim navodima, crkvena opština u Cirihu, zbog finansijskih nepravilnosti, neplaćanja poreza i neprijavljivanja prihoda, izgubila je pravni status crkve, a oduzeta joj je i crkvena imovina u ovom gradu, zgrade sa kancelarijama i stanovima, biblioteka, kapela svete Petke. Međutim, iz Kancelarije Episkopa austrijsko-švajcarskog i iz Crkvene opštine Cirih juče je stigao demanti ovih informacija. Kako je navedeno u tim saopštenjima, SPC u Švajcarskoj nikada nije imala status državno priznate crkve, već je od svog postojanja 1969. godine bila organizovana kao religiozno udruženje građana. Pomenuta zgrada, odnosno centar u Cirihu nikada nije bila vlasništvo srpske crkve, već je iznajmljivana od Reformatorske crkve, a biblioteka, koju pominju mediji, je 2007. godine poklonjena Centralnoj biblioteci u Cirihu.