latinica  ћирилица
18/05/2016 |  16:04 ⇒ 19:45 | Autor: RTRS

Bileća: Pčelar Darko Papić višestruko nagrađen na Novosadskom sajmu (VIDEO)

Pčelarstvo je grana poljoprivrede koja u Hercegovini ima perspektivu. Posljednjih godina sve je više onih koji se odlučuju za ovaj posao. Darko Papić iz Bileće, primjer je za to kako se od hobija može izgraditi uspješan porodični biznis i obezbijediti egzistencija.
Darko Papić- pčelar iz Bileće - Foto: RTRS
Darko Papić- pčelar iz BilećeFoto: RTRS

Darko Papić nije imao stalni posao i odlučio je da svoju šansu za zaposlenje stvori sam. Posljednjih deset godina širio je pčelinjak - od jedne košnice stvorio pčelinjak od osamdesetak društava. Njegov med je nagrađen sa tri zlatne medalje na prestižnom Novosadskom sajmu, kao i posebnim priznanjem za vrhunski kvalitet. Kvalitet hercegovačkog meda od ljekovitog bilja otvorio mu je domaće tržište, ali i tržište zemalja regiona.

"Sa velikim brojem košnica, koji nije nastao preko noći, uz edukaciju i uporaljn rad, može stvoriti uslov da se od ovog posla živi i da imate normalna primanja. Osim meda, prodajem i matičnu mliječ, propolis i polen", kaže Papić.

Za bilećki med postoji veliko interesovanje za izvoz na rusko tržište. Međutim, problem su količine, ali i zakonske odredbe u toj oblasti. Godišnji prinosi zavise od vremenskih uslova, a kišno proljeće ne ide naruku pčelarima.

"Prosjek je 10-tak kilograma po društvu , što je dobra godina. Malo su društva izašla iz zime lošija. Od bolesti varoe i dva virusa stardalo je nekoliko pčelinjih društava, ali uz upornost i optimizam biće sve OK", kaže Papić.

Vrhunski kvalitet nađe put do domaćih kupaca, ali veliki problem za pčelare je uvoz patvorenog, mnogo jeftinijeg meda na bh. tržište. Bez obzira na sve otežavajuće okolnosti, Darko ne brine za budućnost svog biznisa. Za teglu zdravlja uvijek će postojati interesovanje, a iz njegovog pordočičnog gazdinstva prodavaće se samo zdrava hrana i kvalitetni proizvodi.