latinica  ћирилица
18/05/2016 |  19:35 ⇒ 22:13 | Autor: RTRS

Izmjena gradskih zona u Banjaluci povećala račune za porez (VIDEO)

Izmjena gradskih zona u Banjaluci povećala iznose na računima za porez na nepokretnosti. Promjenama gradskih zona, Banjalučane su dočekali višestruko veći računi. Gradonačelnik Banjaluke kaže da je riječ je o usklađivanju tržišnih cijena zemljišta i nekretnina, a u skladu sa izmjenama zakona po kojima je odluka o tržišnoj vrijednosti nekretnine na lokalnim zajednicama.
Banjaluka - Foto: RTRS
BanjalukaFoto: RTRS

Iz Poreske uprave Srpske, poručuju, nisu mijenjali koeficijente kojima se obavlja korekcija tržišne vrijednosti nepokretnosti od 2012. godine, ali je grad Banjaluka povećao poresku stopu sa 0,18 odsto na 0,20 odsto i promijenio vrijednosti nepokretnosti po zonama. 

Izmjenama gradskih zona banjalučko prigradsko naselje Priječani iz nekada 6. gradske zone, prešlo je u 4. Ova promjena povećala je poreze u nekim slučajevima, kažu, i do 300 odsto. Mještanima Priječana nejasno jer kažu: adekvatnu kanalizaciju, ambulantu, rasvjetu i putnu infrastrukturu još nemaju i zato su se žalili Gradskoj i Poreskoj upravi.

Mještani Priječana ističu da su uputili zahtjev za preispitivanje takve odluke i Gradskoju upravi i Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove i finansijske, kao i Poreskoj upravi.

Gradonačelnik Banjaluke tvrdi da je gradska uprava za izgradnju puta u Priječanima metar kvadratni zemljišta plaćala od 20 do 30 maraka, dok su do sada za isto zemljište mještani ovog naselja plaćali višestruko manji iznos. Dodaje, ne može ni u ostalim gradskim naseljima, posebno u centru, objekat sa jedne strane ulice da ima manju, ili veću vrijednost od istog na suprotnoj strani.

"Oni ne shvataju da mi imamo drugačiju matematiku i da su oni ostali dužni, posebno u ekstra zoni, jer je osnovica kod njihovih objekata bila vrlo niska", ističe Gavranović.

Novim Zakonom o porezu na nepokretnosti, koji je u primjeni od 1. januara, propisana je obaveza da Skupštine opština i gradova za svaku godinu dostave Poreskoj upravi odluku o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama. Tako je učinio i grad Banjaluka.

"Opštine su odredile tu vrijednost i dostavile ih Poreskoj upravi. Neke opštine donijele su odluku da pomjere te zone, pa su neki objekti iz 3. prešli u 2. zonu, što je povećalo i porez", navodi Persa Paić iz Poreske uprave RS.

Na zvaničnoj internet stranici Poreske uprave Srpske, poreski obveznici moći će sami da provjere tržišne vrijednosti kvadrata svoje imovine. Neke od izmjena koje su na teritoriji Banjaluke dovele do povećanja računa su: Јevrejska ulica koja je iz prve prešla u ekstra zonu pa je tako i kvadrat zemljišta na ovoj lokaciji porastao sa 270 na 440 maraka. Za zemljište na Bulevaru Živojina Mišića iz 2. i 3. zone prešlo je u 1. i 2., pa  mu je cijena 328 maraka, dok će se u Priječanima za takozvano ostalo zemljište plaćati 6,25 maraka, a šumau 8 maraka.

Iz Poreske uprave kažu da poreski obveznici mogu da se žale. Ipak, navode, da sva povećanja koja su posljedica odluke gradova i opština, kao što je to slučaj sa Banjalukom, neće biti uvaženi sve dok je na snazi odluka za koju postoji zakonski osnov.