latinica  ћирилица
30/05/2016 |  16:27 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

Cigarete u zastrašujućim kutijama i na našem tržištu? (VIDEO)

Šarena pakovanja, različite veličine i okusi obogaćeni posebnim aromama – jedini trikovi kojima su se mogli koristiti proizvođači duvana, od sada će biti upakovani u kutijice sa šokantnim slikama o potencijalnim bolestima koje uzrokuje pušenje – naredba je Evropske unije.
Zastrašujuće fotografije na kutijama cigareta - Foto: RTRS
Zastrašujuće fotografije na kutijama cigaretaFoto: RTRS

Oštećena pluća, uništeni zubi, fotografije oboljelih od tumora, pa čak i infekcije novorođenčadi uzrokovane pušenjem majke u trudnoći, od petka su glavni ukras na kutijama cigareta u dijelu Evropske unije. Evropska direktiva o duvanskim proizvodima stupila je na snagu.

Osim slika i pisanog upozorenja o štetnosti pušenja na 65 odsto prednjeg i zadnjeg dijela kutije i zabrane brendiranja, evropska direktiva predviđa i zabranu duvanskih proizvoda s aromom voća ili vanilije. Do 2020. godine biće zabranjene i cigarete sa ukusom mentola. Da li će cigarete u zastrašujućim kutijama doći i na naše tržište?

Novo pravilo još se ne odnosi na Bosnu i Hercegovinu, ali Hrvatska bi mogla snositi ozbiljne posljedice jer svoj zakon još nije uskladila sa evropskim. Kada to učini, vrlo lako bi se kutijice sa uznemirujućim fotografijama mogle naći i u našim trafikama, jer hrvatski proizvođači drže trećinu tržišta BiH. 

Iz Tvornice duvana Rovinj nismo dobili odgovor kako će nakon donošenja zakona u Hrvatskoj postupiti prema našem tržištu.

“Mislim da će se TDR morati prilagoditi ostalim tržištima. Ako govorimo samo o BiH, njihov udio je 30 odsto na našem tržištu, tako da mislim da je njima u intiresu da zadrže ovo tržište”, ističe ekonomista Predsrag Duduković.

Sve ove mjere donesene su u cilju smanjenja broja pušača. Ipak, prema procjenama, stanovnici Australije, Kanade i SAD nakon uvođenja sličnih zakona, za nikotinom posežu manje u prosjeku od tri odsto.

Psiholog marketinga Јana Anđelković Aleksić ističe da uvijek postoji grupa potrošača koja će biti zainteresovana za konzumaciju duvana.

To govori i statistika, jer kada je riječ o regionu, pušača je sve više. U 2015. prema Svjetskoj zravstvenoj organizaciji, duvan su najmanje konzumirali stanovnici Makedonije i Slovenije, a najviše Bosne i Hercegovine. Iz ovoga je evidentno, da postojeći zakoni nisu urodili plodom.

U slučaju da se ovakve fotografije nađu na kutijama, o eventualnom kažnjavanju odlučiće Inspektorat, kažu u Ministarstvu zdravlja. Iako i jedni i drugi podržavaju zakone donesene u Evropskoj uniji, smatraju da bi proizvođači morali da uvoze proizvode u sladu sa zakonima našeg tržišta.

S obzirom na to da je namjera nadležnih da i BiH jednog dana postane članica Evropske unije, domaći stručnjaci već su počeli pripremu zakonskog rješenja u skladu sa evropskim.