latinica  ћирилица
31/05/2016 |  07:47 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Ivanić sa zvaničnicima Srbije: Ugroženi nacionalni interesi Srba u BiH (FOTO/VIDEO)

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić upoznao je danas premijera Srbije Aleksandra Vučića sa novonastalim pogoršanjem političkih prilika i međunacionalnih odnosa u BiH, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.
Sastanak Ivanića i Vučića (foto: Twitter @SerbianPM) -
Sastanak Ivanića i Vučića (foto: Twitter @SerbianPM)

Ivanić je saopštio Vučiću da se Srbi u BiH poslije mnogo godina ponovo osjećaju usamljeni i da strahuje od nastavka preglasavanja u organima BiH koje je počelo odlukom o popisu, kao i od ugrožavanja nacionalnih interesa Srba u BiH.

Vučić je zahvalio Ivaniću na informacijama, kao i na odgovornom postupanju u zaštiti vitalnih interesa, kako BiH, tako i interesa srpskog naroda u njoj.

- Srbija želi dobre i najbliže odnose sa BiH, ali Srbija ne može i neće nikada ostaviti na cjedilu srpski narod u BiH - izjavio je Vučić.

Premijer Srbije Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić su, uslijed novonastalih okolnosti, dogovorili češće susrete i razmjenu informacija i mišljenja.

Nakon razgovora sa Vučićem, Ivanić se sastao i sa predsjednikom Srbije, Tomislavom Nikolićem.

Sastanak Ivanića sa Nikolićem (Foto: Tanjug)

Tokom sastanka, Nikolić je rekao da Srbija već godinama ulaže velike napore da očuva stabilnost regiona, ali nema uvek punu podršku susjednih zemalja.

"Često pojedini političari, zarad uskogrudih a kratkoročnih političkih benefita, podstiču tenzije među narodima koji žive u regionu, i na taj način nanose ogromnu štetu procesu pomirenja među građanima i državama", rekao je Nikolić.

Ovo se, istakao je, posebno odnosi na BiH u kojoj se stanje ubrzano pogoršava.

"Budućnost cijelog Balkana je u saradnji, u stremljenju ka prihvatanju evropskih standarda, a preduslov te saradnje moraju prije svega biti mir i stabilnost, i na tome Srbija čvrsto insistira", naveo je  Nikolić.

Ivanić je, kako je saopštila Pres služba predsjednika Srbije, rekao da istupi poglavara islamske vjerske zajednice i katoličke crkve u BiH, te retorika političara iz Federacije BiH, vraćaju građane u rane devedesete godine prošlog vijeka.

Ivanić smatra da se to mora zaustaviti, jer takvi postupci ugrožavaju mir i stabilnost i stvaraju nesigurnost, posebno kod pripadnika srpskog naroda.

Ivanić je dodao da se iskreno nada da će to biti na vrijeme shvaćeno i da će se BiH vratiti na put ostvarivanja napretka za sve svoje građane i stvaranje mogućnosti za život kao u razvijenim zemljama Evrope.

Izvor: Srna/Tanjug