latinica  ћирилица
31/05/2016 |  09:12 | Autor: B92

Izborne nepravilnosti i u Gornjoj Austriji

U Austriji, nakon održanih predsjedničkih izbora, sve su učestalije vijesti o nepravilnostima koje dospjevaju u javnost, prenosi bečka štampa.
Izborne nepravilnosti u Austriji - Foto: TANЈUG
Izborne nepravilnosti u AustrijiFoto: TANЈUG

Nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova, dan poslije drugog kruga izbora, u kojem je tijesnu pobjedu odnio kandidat Aleksander van der Belen, pokrenulo istragu u četiri opštine, gdje su navodno glasovi pristigli putem pošte prerano otvarani, sada se pojavila vijest o nepravilnostima u dvije dalje opštine, ovaj put u Gornjoj Austriji.

U mjestima Helfenberg i Ahorn došlo je do nepravilnosti, tvrdi poslanik Slobodarske partije Austrije u pokrajinskoj skupštini Ulrike Val.

Ona je istakla, kako prenosi austrijski dnevnik "Oberesterajhiše nahrihten", da je gradonačelik Helfenberga pocjepao tri glasčka listića.

U Ahornu jedna žena nije mogla da glasa, jer je greškom registrovana kao glasač putem pošte.

Gradonačelnik Helfenberga Sstefan Helcl tvrdi da je imao pisano odobrenje Socijaldemokratske partije, FPO i njegove Narodne stranke, da kao predsjednik izborne komisije uništi one listiće koju su bili prekobrojni.

"Dogovorili smo da uništimo tri nevažeća glasa kako ne bi mijenjali izborni rezultat", kazao je on.

U Ahornu jedna žena glasala je u prvom krugu putem pošte, ali u drugom je željela da izađe na biralište. Ona se nije nalazila na spisku glasača u biralištu i tako nije mogla da preda svoj glas.

Gradonačelnik Ahorna Јozef Hintenberger ističe da tako nešto više ne smije da se desi, ali da se greške događaju tamo gdje rade ljudi.

FPO trenutno još uvijek razmatra da li će uložiti žalbu na ishod predsjedničkih izbora, prikupljajući podatke o nepravilnostima. Ukoliko se utvrdi da te nepravilnosti utiču na konačan ishod stranka će, kako je ranije najavljino, podnijeti žalbu.