latinica  ћирилица
31/05/2016 |  10:23 | Autor: SRNA

SAD i Britanci ne žele da Јunker ode u Sankt Peterburg

Namjera predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Јunkera da u junu posjeti Rusiju i dođe u Sankt Peterburg izaziva negodovanje SAD, Britanije i baltičkih zemalja, navode politički portali.

Јunker želi da se uključi u rad velike međunarodne konferencije u Sankt Peterburgu - godišnje manifestacije na kojoj učestvuju političari, intelektualci i predstavnici biznisa.

To je ruska verzija ekonomskog foruma u Davosu, kako to često govori Vladimir Putin.

Јunker bi mogao biti prvi visoki funkcioner neke od vladajućih struktura EU koji će posjetiti Rusiju nakon što su u martu 2014. godine Moskvi uvedene sankcije zbog dešavanja u Ukrajini.

Mnogi u SAD, Britaniji, ali i u samom Briselu, strahuju da bi Јunkerova posjeta mogla da ojača poziciju ruskog predsjednika Vladimira Putina u trenutku kada bude razmatran produžetak ekonomskih sankcija Moskvi, navodi list "Politiko".

Vlasti u baltičkim zemljama smatraju da takvi "susreti radi susreta" ne doprinose odnosima EU i Rusije.

Iz Јunkerovog okruženja potvrđuju da je on pozvan i da zaista planira da učestvuje na forumu, ali da će se tek sedam dana prije početka događaja to moglo i potvrditi, jer je njegov raspored "podložan promjenama".

Na osnovu te formulacije američki list zaključuje da se tako pravi moguća odstupnica, ali da je malo vjerovatno da se Јunker neće pojaviti u sjevernoj ruskoj prijestolnici.

Do odgađanja posjete doći će samo ako se pogorša situacija u Ukrajini, uprkos tome što su "dva diplomatska izvora" rekla američkom listu kako neki saradnici savjetuju Јunkeru da ne učestvuje na konferenciji zbog delikatnosti pitanja sankcija.

SAD i Britanija, prije svih, strahuju da bi Јunkerovo učestvovanje na forumu dovelo do popravljanja Putinove reputacije kao državnika i da bi moglo ojačati poziciju Rusije u delikatnom trenutku u kojem će biti razmatrane sankcije.