latinica  ћирилица
31/05/2016 |  11:12 ⇒ 12:52 | Autor: Dojče vele

Trampovi neželjeni korjeni

Јedan od razloga političkog uspjeha Donalda Trampa leži u njegovim antiuseljničkim tiradama. Pritom ne samo da su mu dvije (sadašnja i bivša) supruge bile useljenice, već je to bila i njegova majka koja je u SAD došla iz Škotske.

Prije nešto manje od tri godine, u junu 2008, Boing 727 sa zlatnim natpisom “Tramp“ sletio je na pistu aerodroma Stornovej na škotskom ostrvu Luisu, jednom od većih u arhipelagu Spoljni Hebridi. Tek po drugi put u životu, Donald Tramp je posjetio domovinu svoje majke, Meri En Meklaud. Tada, pored skromne rodne kuće svoje majke, Tramp je izjavio da se tu osjeća vrlo dobro. “Mislim da se osjećam škotski.“

Nekoliko godina kasnije, tokom svoje kampanje za nominaciju za predsjedničkog kandidata republikanaca, Tramp više ne govori o svom direktnom useljeničkom porijeklu – o potomcima iz Njemačke i majci koja se sa 18 godina iz škotskog sela Tong otisnula preko Atlantika, ni o svojoj bivšoj supruzi Čehinji, niti o sadašnjoj Slovenki. Umjesto toga on govori o zidovima koje bi podigao na granici s Meksikom kako bi se odbranio od useljenika i zabrani ulaska u SAD muslimanima.

Ali Tramp ne može da pobjegne od svoje useljeničke prošlosti. Njegovo ime, a neki kažu i upečatljiva crvena kosa, škotskog su porijekla. Škotska je usko povezana s pojmom migracija, objašnjava genealog Bil Loson. “Donaldova majka Meri En rođena je 1912. u porodici s desetoro djece. Život je bio težak, sva djeca su pomagala“, objašnjava Loson. U dvadesetim godinama istorijski događaji kao Oktobarska revolucija kao i prohibicija u SAD poljuljali su ionako nestabilnu ekonomsku situaciju na ostrvu Luis. Nekako je moralo da se preživi, a odgovor za mnoge bilo je iseljavanje u nekadašnju koloniju. Meri En je 1930. evidentirana u imigracionom prihvatnom centru na otoku Elis u njujorškoj luci.

Donald Tramp je, pretpostavlja Loson, svoje ime dobio vjerovatno po djedi koji je u 19. vijeku poginuo kada je jak nalet vjetra prevrnuo njegov čamac pred ostrvom Luis. “Donald je ovde veoma često ime. Zato na ulici u Stronoveju nijednog Donalda ne zovemo po imenu, jer bi se sigurno okrenulo bar 40 prolaznika“, šali se lokalni genealog. Donaldov drugi zaštitni znak, bujna crvena kosa, vjerovatno je ostavština jednog drugog pretka, Alsdera Meklauda koga su svi zvali “Crveni“. Riđokosi nisu rijetkost na tom arhipelagu, kaže Loson, a to je vjerovatno posljedica vikinških gena.

Ali uprkos tome što eventualni budući predsjednik SAD svoje znakove prepoznavanja vuče s tog ostrva, malo je ko na Luisu oduševljen tom činjenicom. Većina ljudi na čitavu priču oko Trampa gleda s mješavinom zabave i osjećanja stida. U tome djelimično ulogu igra i, na ostrvu još uvek vrlo snažna, prezbiterijanska crkva u čiji se tradicionalni i trezveni svjetonazor ne uklapa osoba koja iza sebe ima tri braka, posjeduje kockarnicu i ne propušta priliku da se razmeće u javnosti.

“Način života Donalda Trampa nije baš u skladu sa navikama na ostrvu sa kojeg potiče“, kaže sveštenik DŽejms Mekiver, dugogodišnji komšija porodice Meklaud. Pritom, dodaje, ljude ne iritira Trampovo bogatstvo, već način na koji je on do tog bogatstva došao. “Njemu nije važno šta se događa s ljudima sve dok on dobija ono što želi. To baš ne odgovara mentalitetu ostrvljana“, kaže Mekiver. To bi moglo da se kaže i za Trampove rođake koji žive na Luisu. Možda zato ni bratanci Vilijam i Alsder Mari, koji još uvijek žive na porodičnom imanju u Tongu, nisu baš pričljivi kada ih neko pita o njihovom američkom rođaku. “To su dobri ljudi, ali im je dosadilo da ih stalno ispituju o Trampu“, kaže jedan komšija.

Јedan od rijetkih koji je oduševljen Trampom i činjenicom da on potiče s tog ostrva je Derik Mekenzi. On je čak pokrenuo i Fejsbuk-stranicu “Ostrvo Luis podržava Trampovu predsjedničku kandidaturu“ (u trenutku pisanja ovog teksta imala je 94 “lajka“). Mekenzi svoje oduševljenje Trampom objašnjava tvrdnjom da “Tramp voli Bibliju“. “Razlog za moralnu i privrednu katastrofu današnjice jeste činjenica da je Zapad odbacio Bibliju. To je fatalno“, kaže taj ostrvljanin.

Trampova majka redovno je posjećivala ostrvo – posljednji put 2000. kada je imala 88 godina. Donaldova sestra Merien Tramp Beri, sutkinja, bila je tu mnogo puta, a nedavno je lokalnoj bolnici čak donirala i poveći iznos od 210.000 evra.

Ipak, mnogi vjeruju da je Donald 2008. ostrvo posjetio samo zato da bi sakupio poene za svoj sporni projekat izgradnje igrališta za golf u blizini Aberdina. Keni Mekajver, voditelj na lokalnom radio-programu na galskom jeziku, ukazuje da ostatak porodice gaji dugotrajne odnose s ostrvom, ali da se to ne može reći za Donalda. “Ako u tome ne vidi neku korist – njegovo interesovanje je onda ravno nuli.“ Tramp se sprema da ponovno ovog ljeta posjeti Škotsku kako bi otvorio svoje obnovljeno igralište za golf na škotskom kopnu. Ali malo ko vjeruje da će svratiti i do Luisa. I prilikom posljednje posjete prije osam godina, Tramp se u rodnoj kući svoje majke zadržao čitavih – 97 sekundi.