latinica  ћирилица
31/05/2016 |  17:00 ⇒ 17:52 | Autor: novosti.rs

Pravoslavci utvrđuju novi stav prema Vatikanu

Sljedećeg mjeseca na Kritu održaće se Veliki sveti sabor svih pravoslavnih crkava. Ovakav skup u hrišćanskom svijetu nije održan 1.000 godina.
Sabor na Kritu - Foto: Novosti.rs
Sabor na KrituFoto: Novosti.rs

Ostrvo Krit sledećeg mjeseca biće domaćin jednog od najvažnijih događaja u istoriji hrišćanstva - Velikog sabora svih pravoslavnih crkava. Skup će početi 19. juna, na Duhove, svetom arhijerejskom liturgijom, koju će u Sabornoj crkvi Svetog velikomučenika Mine u Heraklionu služiti svi patrijarsi i oko 400 mitropolita, episkopa i sveštenika. Srpsku crkvu predstavljaće patrijarh Irinej i delegacija od 24 episkopa. Njima će pomagati i savjetodavno tijelo sastavljeno od uglednih teologa, crkvenih istoričara i pravnika, igumana...


Predstojeći skup na Kritu i pripreme za učešće u ovom, po mnogo čemu istorijskom događaju, našli su se i na dnevnom redu proljećnog zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora SPC, koje je prošle nedjelje završeno u Beogradu. Vladike su se dogovorile o sastavu delegacije koja će putovati u Grčku, ali su i usvojile platformu u kojoj su sadržani stavovi Srpske patrijaršije o svim ključnim pitanjima koja će biti razmatrana na Kritu.

Patrijarh Irinej i vladike SPC naći će se u Heraklionu među delegacijama devet autokefalnih crkava - Carigradske, Aleksandrijske, Antiohijske, Јerusalimske, Ruske, Rumunske, Bugarske i Gruzijske patrijaršije. U radu Sabora učestvovaće i predstavnici svih samostalnih pravoslavnih crkava - grčke, kiparske, poljske, češke i slovačke, američke, albanske...

Na više pripremnih konferencija, koje su održane u švajcarskom gradu Šambeziju, postignut je dogovor o šest tema koje će biti razmatrane na Svepravoslavnom saboru. One predstavljaju kombinaciju univerzalnih, ali i praktičnih pitanja pravoslavnog ispovijedanja hrišćanske vjere. Crkveni poglavari i vladike razmatraće probleme u vezi s misijom Pravoslavne crkve u savremeno doba, kao i odnos prema ostalom hrišćanskom svijetu. Izuzetno značajna tema biće sticanje crkvene autonomije i načina njenog proglašenja, kao i ustrojstva pravoslavne dijaspore. Visoke delegacije razmatraće i pitanja u vezi sa svetom tajnom braka i bračnim smetnjama, kao i važnost posta i njegovog pridržavanja.

- Teme koje će razmatrati Sveti i veliki sabor pravoslavnih crkava na Kritu vitalna su pitanja koja već duže vrijeme vape za cjelovitim odgovorom - objašnjavaju u Patrijaršiji SPC. - Od ovog skupa očekuje se da potvrdi jedinstvo pravoslavnih crkava, ali i da zacrta jasne smjernice našeg budućeg kretanja. Pitanja braka i posta visoke crkvene delegacije razmatraće u svjetlu aktuelnog vremena, što će osnažiti iskonsku vezu između vernika i crkve kojoj pripadaju.

Istorijski skup će se održati u Crkvi Svetog velikomučenika Mine u Heraklionu.