latinica  ћирилица
31/05/2016 |  19:06 ⇒ 19:09 | Autor: RTRS

FBiH: Borački dodatak za sve koji navrše 60 godina a nemaju primanja

Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida sastao se sa predstavnicima koordinacije boračkih udruženja demobilisanih boraca Armije BiH i HVO-a i sa svim kantonalnim ministrima za pitanja boraca. Dogovoreno je da se što prije uputi u parlamentarnu proceduru novi zakon o pravima boraca, koji će garantovati jednaka prava svima, a borački dodatak će se isplaćivati nakon navršenih 60 godina.

Glavna tema sastanka bio je status demobilisanih boraca jer  je zakon o pravima boraca i članova njihovih porodica 2010. godine stavljen van snage.

"Borci su prvo ukazali na potrebu izrade registra boraca. Zato će ministarstvo za pitanja boraca FBiH uputiti u parlamentarnu proceduru odluku koja će konačno regulisati izradu jedinstvenog registra boraca", rekao je Bukvarević.

Resorno ministarstvo će u narednih deset dana uputiti u parlamentarnu proceduru prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca te zakon o boračkim udruženjima prema kantonalnim skupštinama. Tako se u narednih 30 dana sve kantonalne skupštine moraju izjasniti o nacrtu zakona o boračkim udruženjima

"U novom zakonu o pravima boraca i članova njihovih porodica biće usaglašeno pravo na zdravstvenu zaštitu svih boraca i članova njihovih porodica bez obzira da li mu je poslodavac uplaćivao doprinose ili ne. Borci koji dožive 60 godina, a nemaju nikakvih drugih primanja, imaće pravo na novčana primanja od 25 posto od prosječne plate u FBiH, zatim pravo na dokup staža za sve one kojima fali do pet godina na penzionisanje. Osim toga novim zakonom biće definisano da će i pripadnici MUP-a imati ista prava", zaključio je Bukvarević.