latinica  ћирилица
19/06/2016 |  16:22 | Autor: SRNA

Manastir Sase proslavio krsnu slavu

Srednjovjekovni manastir Svete Trojice u Sasama kod Srebrenice proslavio je danas krsnu slavu u prisustvu velikog broja vjernika iz srednjeg Podrinja i Srbije.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Nakon Svete liturgije i litije, prelomljen je slavski kolač ispred manastira koji je 1242. godine sagradio Uroš Nemanjić.

Održan je i kulturni program u kome je nastupio mladi guslar Drago Maksimović i Srpsko kulturno-umjetničko društvo "Sveti despot Stefan Lazarević", a potom je priređen slavski ručak, nakon kojeg je uslijedilo narodno veselje u manastirskoj porti.

Manastir Svete Trojice u Sasama spaljivan je i urušavan u ratovima kroz vijekove, ali su ga vjernici uvijek obnavljali. Tako je urađeno i nakon Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Manastir u Sasama izgrađen je i osveštan je 2010. godine, a zatim je počelo ikonopisanje i oslikavanje manastirske crkve, te izgradnja manastirskog konaka i pomoćnih objekata.

Manastirski kompleks uređen je kao park, pun je voća i zelenila, a posjećuju ga brojni vjernici iz raznih krajeva Republike Srpske i Srbije, često i turisti iz zapadnih zemlja.

Krsnu slavu danas je proslavila i Crkva Svete Trojice u mjestu Јezero u srebreničkoj mjesnoj zajednici Toplica.