latinica  ћирилица
19/06/2016 |  17:12 ⇒ 17:14 | Autor: Mondo

Italija- Nije poginuo srpski alpinista

Gorska služba spasavanja Srbije (GSS) oglasila se povodom navoda italijanskih medija da su spasioci te službe učestvovali u planinarskoj akciji na Alpima u kojoj je jedan srpski alpinista poginuo.
Јulijske alpe - Foto: Novosti.rs
Јulijske alpeFoto: Novosti.rs

Služba je navela da se među učesnicima planinarske akcije nalazio samo jedan član GSS koji nije stradao, niti je bio povrijeđen. Kako su saopštili, taj uspon organizovalo PSD Kopaonik iz Beograda i srpski alpinista je učestvovao u akciji spasavanja zajedno sa spasiocima iz Italije.

Italijanska agencija ANSA javila je ranije danas da je u nesreći u Јulijskim Alpima blizu italijansko-slovenačke granice poginuo 30-godišnji srpski alpinista, dok je njegov dvije godine mlađi kolega u teškom stanju prebačen u bolnicu u Udinama, a povrijeđena je i jedna žena (28). Kako prenosi agencija, oni su bili dio grupe od 12 članova Gorske službe iz Srbije koji su bili na izletu u Italiji, a nesreća se desila juče popodne na planini Kanin koja je u ovo doba godine još prekrivena snijegom i ledom.

Agencija navodi da karabinjeri ispituju šta se dogodilo. List Gazetino iz Udina je naveo da se smatra da je grupa srpskih alpinista ušla iz Slovenije na teritoriju italijanske opštine Rezija i da su planinarili na visini od 2.300 metara. Dnevnik je prenio i da je alpinista poginuo, a da je teško povrijeđen muškarac i da je djevojka polomila ruku. Navedeno je da njihovi prijatelji nisu mogli odmah da pozovu pomoć pošto nisu imali signal na telefonu, a kada su konačno uspjeli da se jave Gorskoj službi u Srbiji, odatle su putem međunarodnog centra za policijsku saradnju aktivirane spasilačke ekipe u italijanskom regionu Friuli Venecija Đulija koje su obazbijedile helikopter.