latinica  ћирилица
19/06/2016 |  20:53 ⇒ 20:55 | Autor: sputniknews.com

Rusija- Na jezeru poginulo 15 djece

Svi poginuli na Sjamozeru u Kareliji su vaspitanici kampa, rođeni između 2002. i 2004. godine, odraslih među žrtvama tragedije nema, saopštio je predstavnik Istražnog komiteta Rusije Vladimir Markin.
Јezeru Sjamozero u Kareliji (Rusija) (Foto: Sputnik/Igor Ageyenko) -
Јezeru Sjamozero u Kareliji (Rusija) (Foto: Sputnik/Igor Ageyenko)

U istrazi uzroka ove nesreće uhapšeno je četvoro osumnjičenih da su odgovorni za tragediju.

Zvanični predstavnik za zaštitu prava djece Pavel Astahov saopštio je da su, prema posljednjim podacima, pronađena tijela 15 djece koja su poginula na Sjamozeru. Ranije je saopšteno da su spasioci pronašli tijela 14 djece. Prema prvim podacima Istražnog komiteta, 18. juna djecu i instruktore iz rehabilitacionog kampa koji su bili u čamcima zatekla je oluja u ribnjaku.

Tokom plovidbe po Sjamozeru čamci su se prevrnuli i potonuli. Spaseno je 36 ljudi.

Ranije je saopšteno da su žrtve djeca bez roditeljskog staranja i djeca iz siromašnih porodica, uzrasta od 12 do 15 godina.

"Prema podacima karelijskih kolega, na sebi su imali pojaseve za spasavanje, ali oni nisu bili registrovani u Ministarstvu za vanredne situacije. Iz nekog razloga, očigledno, nisu znali za upozorenje da će biti oluje, iako je ona počela još u petak. Sve organizovane turističke grupe bile su na obali, počev od petka, jer nije bilo bezbjedno izlaziti na vodu", naveli su u Rosturizmu.

Porodicama poginulih biće upućena pomoć u vrijednosti od oko milion rubalja (oko 13.500 evra), saopštile su regionalne vlasti.

Potraga za nestalima izvodila se uz pomoć helikoptera Mi-8 i Ka-32 Ministarstva za vanredne situacije Rusije.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izdao je naređenje Istražnom komitetu da utvrdi uzroke i vinovnike tragedije u Kareliji, u kojoj je poginulo 14 dece. Ruski predsjednik je, takođe, izdao naloge za ukazivanje pomoći povrijeđenima i rođacima poginulih, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.