latinica  ћирилица
20/06/2016 |  15:48 ⇒ 17:57 | Autor: RTRS

Remont postrojenja RiTE Ugljevik (VIDEO)

RiTE Ugljevik je danas počeo redovni godišnji remont postrojenja.
RiTE Ugljevik - Foto: RTRS
RiTE UgljevikFoto: RTRS

U redovni godišnji remont biće uloženo oko 5 miliona maraka. Rok za završetak radova na kojima je angažovano desetak, uglavnom, domaćih firmi je 45 dana. Kapitalni remont turbine i generatora odgođen je do 1. aprila sljedeće godine. Najskuplja investicija biće rekonstrukcija elektrofiltera, kao uslov za realizaciju projekta odsumporavanja dimnih gasova. 

Kotao je ugašen u ponoć i biće van pogona do 3. avgusta. Do tada je u planu remont turbine i generatora, sanacija cijevnog sistema i roto opreme. Radnici proizvodnje rade u smjenama i pripremaju postrojenja za mašinske, elektro i druge radove.

- Cilj ovog remonta je da ovu godinu završimo sa što manje tehničko tehnološkog zastoja, da imamo veliku proizvodnju, a samim tim i finansijski rezultat za koji se očekuje da bude pozitivan ove godine - kaže Milutin Tasovac, izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj u RiTE Ugljevik.

Remontom će biti povećan kapacitet kotlovskog agregata od kojeg zavisi proizvodnja električne energije, kao i pouzdanost bloka,čime će se preduprijediti neplanirani zastoji.

- Imamo planski broj ispada, tri u toku godine, međutim u eksploatacije se dešava naravno veći broj. Naš blok je odradio oko 170.000 sati, približavamo se granici 200.000 sati, koji je prirodni resurs ovog postrojenja - kaže Žarko Novaković, tehnički rukovodilac u RiTE Ugljevik.

Zbog predviđenog kapitalnog remonta koji je trebalo da traje 90 dana, u ovoj godini planirana je manja proizvodnja električne energije od 1.462 gigavat časa. S obzirom na to da su ovi radovi odgođeni za iduću godinu, a plan ispunjen 99,7 odsto, biće urađen rebalans plana i planirana veća proizvodnja. U RiTE Ugljevik teku pripreme za projekat odsumporavanja. Izbor izvođača radova koji će biće realizovani kreditnim sredstvima japanske vlade od oko 80 miliona evra, u završnoj je fazi.