latinica  ћирилица
20/06/2016 |  20:16 ⇒ 20:39 | Autor: RTRS

Imanje braće Čolovića- vremeplov kroz srpsku istoriju (VIDEO)

Na padinama planine Rudnik, u selu Mala Vrbica u srcu Šumadije, veliko imanje nekadašnje braće Čolovića svojevrsni je vremeplov kroz srpsku istoriju.
Kuća Čolovića - Foto: RTRS
Kuća ČolovićaFoto: RTRS

Јedna od najstarijih i najuticajnih šumadijskih porodica iznjedrila je brojne ugledne ličnosti.

Čuveni strijelac Milisav Čolović jedan je od njih, a njegov duh i duh njegove braće i danas je pristuan. Naša ekipa posjetila je ovo seosko domaćinstvo, koje je lider u razvoju ruralnog turizma Srbije od 2012. godine. 

Na vratima će vas dočekati slatko i voda, a tiha narodna muzika i ljubazni domaćini upotpuniće osjećaj topline ovog doma. Baš tako bilo je i kada su braća Čolovići zajedno podizali ovo domaćinstvo. Glava kuće, Milisav Čolović, preminuo je sa punih 99 godina, ali njegov duh i dalje vlada ovom kućom.

- Možemo da se pohvalimo da imamo bogatu istoriju, prIЈe svega što je jedan naš predak, Milisav Čolović, bio čuveni strijelac. Pet puta je bio prvak Јugoslavije između dva rata i 1927. godine vice-šampion Evrope. Sve te postavke koje se nalaze ovdje govore o istoriji porodice, a kroz istoriju porodice govori se i o istoriji Šumadije i Srbije - kaže Ivan Ignjatijević, upravnik imanja.

Ambijent kuće autentičan je po mnogo čemu. U Staroj, koja je građena s početka 19. vijeka, nalazi se jedno od najstarijih, originalnih ognjišta u Srbiji. Mali ambijentalni raj Nove kuće s originalnim dijelovima namještaja, očuvanim istorijski važnim familijarnim dokumentima i trofejima čuva od zaborava neizbrisiv trag života ove šumadijske porodice.

- Ta stara kuća iz 1806. koja je i jedna od najstarijih sačuvanih objekata u okolini Šumadije, kragujevački Zavod za zaštitu spomenika dao je prijedlog da taj objekat i svi objekti ovdje da budu pod zaštitom države kao spomenika kulture - kaže Igatijević.

Neraskidivi spoj stare seoske arhitekture i sadašnjeg vremena, kuća Čolovića predstavlja unikatan spomenik istorije, kulture i života originalne, srpske porodice. Baš zato, ovo imanje nezaobilazna je stranica svima koji dolaze u okolinu Kragujevca.

Ognjište Čolovića nikad nije ugašeno, a ovaj savršeni "točak" istorije i danas guraju potomci Čolovića. Brojni konaci, kačare, ambari i košnice čine ovo seosko domaćinstvo neizbrisivim na etnoturističkoj karti Srbije.