latinica  ћирилица
26/06/2016 |  11:44 ⇒ 14:34 | Autor: TANЈUG

Šulc i EP: Britancima rok do utorka da pokrenu proceduru

Nakon britanskog referenduma na kome su se glasači izjasnili za napuštanje EU, Evropski parlament i njegov predsjednik Martin Šulc žele da započnu proceduru izlaska te zemlje iz Unije što prije i namjeravaju da Britancima daju rok do utorka da zvanično obavijeste Brisel o ishodu referenduma, prenose njemački mediji.
Martin Šulc - Foto: AP
Martin ŠulcFoto: AP

Da bi procedura izlaska mogla da započne, London najprije mora zvanično da podnese zahtjev za izlazak iz EU.

EU očekuje da "sada britanska vlada dostavi obavještenje. Samit EU u utorak je za to prikladan trenutak", rekao je danas Šulc za "Bild am zontag".

Isto se može čuti i u Evropskom parlamentu.

Prema pisanju "Frankfurter algemajne zontagscajtungu", najveće političke grupacije u EP zajednički namjeravaju da zatraže od britanskog premijera Dejvida Kamerona da na samitu EU u utorak obznani želju Britanaca da izađu iz Unije.

To je neophodno "da bi se izbejgla štetna neizvjesnost za sve i sačuvao integritet Unije", objavio je FAZ pozivajući se na preijdlog za održavanje vanredne sjednice Evropskog parlamenta.

Britanski premijer Dejvid Kameron je, dajući ostavku poslije referenduma, izjavio da će pregovore o napuštanju EU ostaviti svom nasljedniku, za kojeg se očekuje da će preuzeti tu funkciju u oktobru.

Šulc je juče izjavio da je Kameronova odluka da se čeka do oktobra da bi Britanija zatražila izlazak iz EU "skandalozna" i da je tako "čitav evropski kontinent postao britanski talac".

EU želi što skoriji izlazak Britanije iz iz tog bloka, a u tom cilju advokati EU proučavaju da li je moguće da se ubrza mehanizam izlaska, odnosno aktiviranja člana 50 Lisabonskog sporazuma.