latinica  ћирилица
29/06/2016 |  12:09 ⇒ 13:23 | Autor: RTRS

Gradiška: Izložba "Albanska golgota" (VIDEO)

Povodom obilježavanja Vidovdana, u Zavičajnom muzeju u Gradišci otvorena je izložba slika "Albanska golgota" autora Borislava Šokčevića. Kroz 28 slika, crtanih tušem, Šokčević vraća u vremena tragične, ali herojske srpske istorije.
Gradiška - izložba "Albanska golgota" - Foto: RTRS
Gradiška - izložba "Albanska golgota"Foto: RTRS

Izložba je podijeljena u dvije cjeline. Prvu čine portreti vojskovođa i državnika iz Prvog svjetskog rata dok su u drugoj cjelini prikazane ličnosti iz naroda.

Autor izložbe kaže da su u fokusu "obični", nepoznati ljudi "koji nisu bili zvaničnici za vrijeme Velikog rata ali su imali svoju tragičnu sudbinu".

Mirko Milisavić, arhijerejski namjesnik gradiški kaže da je istorija srpkog naroda golgotska ali i da bez golgote nema velikog petka, a bez Velikog petka nema vaskrsenja.

- Naša omladina se i na ovaj način mora upoznati sa našom istorijom i stradanjem naših ljudi, ne zato da bi se nekome svetili u budućnosti nego da bi znali cijeniti svoju prošlost - istakao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Srpske.
 
Izložba "Albanska golgota" ima i humanitarni karakter. Prihod ostvaren prodajom biće upotrebljen za adaptaciju hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci.