latinica  ћирилица
29/06/2016 |  13:09 ⇒ 13:24 | Autor: SRNA

Malešević: Dokumentarnim filmom "Špaga" promovisane vrijednosti Srpske

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević ocijenio je danas u Banjaluci da su dokumentarnim filmom "Špaga" promovisane kulturne, stvaralačke i ostale vrijednosti Srpske.
Malešević sa autorima filma "Špaga" - Foto: SRNA
Malešević sa autorima filma "Špaga"Foto: SRNA

"Dokumentarni film ima veliki značaj, ne samo zbog nagrada na međunarodnim festivalima, nego i zbog promocije naših stvaralaca i svih vrijednosti", rekao je Malešević novinarima, nakon prijema za ekipu dokumentarnog filma "Špaga", koji je nagrađen najvišim priznanjem Međunarodnog televizijskog festivala "Zlatni prosjak" u Slovačkoj.

On je istakao da Republika Srpska ima sposoban kadar koji može snimati kvalitetne dokumentarne filmove.

"Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske pokušaće našim stvaraocima da pruži veću podršku. Oni uglavnom rade kao entuzijasti, jer vole Republiku Srpsku i žele da je primovišu", dodao je Malešević.

Autor dokumentarnog filma "Špaga" Milan Pilipović naglasio je da je ovim filmom predstavljena sudbina "malih" ljudi koji su neshvaćeni i napušteni, a kojima pomažu lica sa invaliditetom.

"Od nagrade na festivalu, draži mi je epilog, jer se dokumentarnim filmom slika život. Međutim, to je samo pola uspjeha, jer kada se njime promijeni nečiji život na bolje onda je to potpuni uspjeh", rekao je Pilipović.

On je napomenuo da će dokumentarni film "Špaga" biti predstavljen i na drugim međunarodnim festivalima, te zahvalio ministru Maleševiću na prijemu za ekipu ovog filma.