latinica  ћирилица
30/06/2016 |  10:07 | Autor: SRNA

Njemačka ne bi trebalo da bude opterećena dodatnim troškovima zbog Bregzita

Njemačka ne bi trebalo da bude opterećena dodatnim troškovima koji proizilaze iz odlaska Britanije iz EU, izjavio je danas bavarski ministar finansija Markus Seder.

Seder čija Hrišćansko-socijalna unija je u savezu sa kancelarom Angelom Merkel, rekao je listu "Velt" da bi EU trebalo da kompenzuje nedostajuće britanske uplate u budžet time što će smanjiti troškove.

"Ljudi kažu da bismo se mogli suočiti sa oko milijardu evra dodatnih doprinosa. Mi Nijemci treba da se uvjerimo da nakon `Breksita`, britanske obaveze ne budu jednostavno prenijete na Njemačku i ostale zemlje obveznice," rekao je Seder.

Stroža budžetska pravila za zemlje EU i redukovana Evropska komisija bili su dio plana reforme poslije "Breksita", a koji su izradili saradnici njemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea.

Britanska odluka o napuštanju EU će vjerovatno rezultirati smanjenjem njemačkog izvoza i smanjenjem rasta u iznosu od pola procenta naredne godine, procijenio je Ekonomski institut DIV.

Kao rezultat toga, Međunarodni monetarni fond će vjerovatno da smanji prognozu rasta za njemačku privredu tokom narednog perioda, izjavio je neimenovani visoki zvaničnik MMF-a.